Antena 3 CNN Externe Boji, un câine celebru din Turcia, denigrat într-o conspirație politică. I s-a înscenat că s-ar fi ușurat în autobuz

Boji, un câine celebru din Turcia, denigrat într-o conspirație politică. I s-a înscenat că s-ar fi ușurat în autobuz

Boji este câine fără stăpân din Istanbul. El a devenit celebru și a reușit să câștige inimile internauților după ce a apărut în numeroase videoclipuri, utilizând transportul în comun din oraș. Animalul a ajuns în centrul unei conspirații politice, după ce a fost victima unei înscenări. Mai exact, cineva a plasat fecale într-un autobuz și a spus că sunt ale lui.

Boji, un câine celebru din Turcia, denigrat într-o conspirație politică. I s-a înscenat că s-ar fi ușurat în autobuz
Sursa foto: Twitter/ Daily Turkic
de Cerasela Stafie    |    25 Noi 2021   •   12:32

Conflictele politice pot recruta subiecte ca violența domestică sau poeții morți, în climatul polarizat al Turciei. Totuși, cea mai recentă controversă a fost surprinzătoare chiar și după standardele turcești.

Este vorba de fecale de câine. Conspirația Boji, așa cum o numesc cronicarii turci, a început pe 19 noiembrie când un utilizator Twitter a postat o fotografie cu fecale de câine pe bancheta unui autobuz, susținând că au foste lăsată de Boji.

„Boji, pe statul de plată al municipalității din Istanbul. S-a ușurat în autobuz”, a scris pe Twitter Sagdan Haber, pro-AKP, potrivit Al-monitor.com.

Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) este cel aflat la guvernare și aruncă un flux constant de critici împotriva lui Ekrem Imamoglu, primarul orașului, membru al Partidul Popular Republican (CHP), aflat în opoziție și un posibil candidat la alegerile prezidențiale din 2023. 

Reacțiile nu au întârziat să apară. Unii internauți, care probabil s-au săturat de distribuirea masivă a clipurilor în care apare câinele, au transmis că animalului i s-a urcat la cap atenția pe care o primește. 

În schimb, alții au sărit să-i ia apărarea, spunând că este foarte puțin probabil ca patrupedul să își facă nevoile pe un scaun. În plus, au apărut și glume cu privire la starea transportului public al orașului, dacă propria mascotă a municipalității a considerat că este potrivit să se ușureze acolo.

Boji, un ciobănescc anatolian slab, cu un comportament calm și 127.700 de urmăritori pe Twitter, a respins imediat acuzațiile: „am fost la adăpost toată ziua cu antrenorul meu”, a scris el (sau, eventual, un complice). Cineva „a plantat fecalele pentru a mă învinovăți. Cât de rău poți să fii?”

Ulterior, a apărut un videoclip postat de purtătorul de cuvânt al municipalității din Istanbul, Murat Ongun. Filmarea arăta un bărbat care scotea fecale dintr-o pungă de plastic și le punea pe scaunul autobuzului.

Boji, care are un număr mai mare de urmăritori pe Twitter decât municipalitatea, a comentat clipul, spunând: „mi-a fost rușine în numele bărbatului când am văzut imaginile”.

Înscenarea căreia i-a fost victimă câinele apreciat la nivel internațional a devenit rapid un subiect în tendință pe rețelele de socializare, cu hashtag-ul #Bojiwillnotwalkalone. Deși nu au existat informații despre identitatea sau poziția politică a bărbatului care a plantat fecalele, mulți utilizatori ai rețelelor de socializare au arătat cu degetul către trolii AKP și către oficialul local AKP Mehmet Tevfik Goksu, vicepreședintele Consiliului Municipal din Istanbul.

„Publicația care a dezvăluit povestea fecalelor este susținută activ de Goksu”, a raportat cotidianul naționalist Yeni Cag, susținând că politicianul dorește să-l detroneze pe Imamoglu și să devină primar la următoarele alegeri din 2024. Vorbind cu editorialistul Haberturk Nagehan Alci, Goksu a respins afirmațiile ca fiind prea ridicole pentru a le comenta.

După toată această poveste, glumele au înflorit pe rețelele de socializare și în ziare. Can Okar, ale cărui tweeturi sarcastice despre afacerile turcești au mii de adepți, a postat o serie de tweet-uri, care au atras mii de internauți.

„AKP publică imagini cu Boji, câinele opoziției, participând la o lovitură de stat pentru a submina lira turcă”, a scris el pe Twitter. Este o aluzie la afirmațiile președintelui Recep Tayyip Erdogan că „forțele externe”, mai degrabă decât politicile sale neortodoxe ale ratei dobânzii, sunt responsabile pentru necazurile economice ale Turciei.

Într-un alt tweet, el a adăugat: „Boji a băut bere la moschee”, făcând referire la afirmațiile conform cărora un grup de protestatari de la evenimentele din Gezi Park din 2013 ar fi încălcat caracterul sfințit al unei moschei, consumând băuturi alcoolice acolo.

×
Subiecte în articol: caine Istambul conspiratie politica
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close