Coronavirusul l-a vindecat de cancer! Experții medicali sunt luați prin surprindere

de Laura Dinu    |    26 Ian 2021   •   15:10
Coronavirusul l-a vindecat de cancer! Experții medicali sunt luați prin surprindere

Un caz uimitor a fost publicat în British Journal of Haemathology. Un bărbat diagnosticat cu limfom Hodgkin a dezvoltat un răspuns antitumoral după ce a contractat coronavirus.

Bărbatul de 61 de ani, cu multiple mase palpabile în diferite părți ale corpului și cu scădere semnificativă în greutate, făcea hemodializă pentru insuficiență renală în stadiu final după un transplant renal eșuat. 

Acesta fusese diagnosticat recent și cu limfom Hodgkin în stadiul III (un tip de cancer al sistemului limfatic). La scurt timp, a ajuns la spital prezentând dificultăți de respirație și a fost diagnosticat cu pneumonie în urma infectării cu SARS CoV-2. După 11 zile de spitalizare, a fost externat. În toată această perioadă nu i-au fost administrați corticosteroizi sau chimioterapie. 

Patru luni mai târziu, medicii au observat că masele tumorale au scăzut semnificativ, iar o examinare computer tomograf a dezvăluit că boala este în remisie. Potrivit medicilor, se pare că SARS CoV-2 ar fi declanșat un răspuns antitumoral. Explicația ar fi că citokinele inflamatorii produse ca răspuns la infecție ar fi putut activa celulele T specifice cu antigeni tumorali și celulele ucigașe naturale care luptă împotriva tumorilor, scrie BBC MUNDO. Cu alte cuvinte, coronavirusul l-a vindecat de limfom. 

Limfomul Hodgkin, cunoscut și sub numele de boala Hodgkin, este un cancer al sistemului limfatic, care face parte din sistemul imunitar.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close