Antena 3 CNN Externe Boris Johnson, anunț despre războiul din Ucraina în Parlamentul de la Kiev | Parlamentar ucrainean: "N-am mai văzut niciodată așa ceva"

Boris Johnson, anunț despre războiul din Ucraina în Parlamentul de la Kiev | Parlamentar ucrainean: "N-am mai văzut niciodată așa ceva"

Premierul britanic Boris Johnson s-a adresat Parlamentului de la Kiev prin videoconferință, un demers în premieră de la începutul războiului.

Boris Johnson, anunț despre războiul din Ucraina în Parlamentul de la Kiev | Parlamentar ucrainean: "N-am mai văzut niciodată așa ceva"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    03 Mai 2022   •   15:41

În discursul de marți, la care a asistat și președintele Volodimir Zelenski, Johnson a spus:

"Este o mare onoare pentru mine să mă adresez dumneavoastră în acest moment crucial al istoriei și salut curajul cu care înfruntați prezentul și cu care veți continua să-l înfruntați, în ciuda atacului barbar asupra libertăților voastre (...)

Astăzi am un mesaj pentru voi: Ucraina va învinge, Ucraina va fi liberă. Sunteți stăpânii destinului vostru și nimeni nu îi poate obliga la nimic pe ucraineni. În Marea Britanie, noi vom fi ghidați de voi", a spus el în alocuțiunea susținută din Downing Street, conform BBC.

Premier britanic: "Ucraina a realizat cea mai mare faptă de arme din secolul 21"

Johnson a estimat că războiul pornit de Vladimir Putin este "un avertisment" la adresa democrației. 

El a continuat spunând că, prin invazia Ucrainei, Putin și-a pregătit singur o catastrofă.

Cât privește Ucraina, aceasta nu doar că a realizat cea mai mare faptă de arme din secolul 21, ci a demascat, de asemenea, "nebunia istorică, eroarea uriașă pe care doar un autocrat o putea face", a apreciat Johnson.

"Epavele blindatelor rusești împrăștiate pe străzile și câmpurile voastre sunt mărturii nu doar ale nebuniei lui, ci și pentru însăși pericolul autocrației", a spus premierul britanic.

Premier britanic: "A fost o greșeală că nu am ajutat Ucraina în 2014"

Johnson s-a referit și la reacția slabă a Occidentului în 2014, când Putin a invadat peninsula Crimeea, pe care ulterior a anexat-o Federației Ruse în urma unui referendum nerecunoscut pe plan internațional.

"Noi, prietenii voștri, trebuie să fim umili cu privire la ce s-a întâmplat în 2014 (...) când Ucraina a fost invadată pentru prima dată, când Crimeea i-a fost smulsă Ucrainei și a început războiul din Donbas. Adevărul este că am fost prea lenți pentru a înțelege ce se întâmplă cu adevărat și am eșuat împreună să decidem atunci sancțiunile pe care ar fi trebuit să i le impunem lui Vladimir Putin. Nu putem face din nou aceeași greșeală", a concluzionat el.

Deputata Lesia Vasilenko a comentat momentul într-un mesaj pe Twitter:

"Boris Johnson adresându-se Parlamentului Ucrainei. N-am văzut niciodată asemenea aplauze la un singur discurs. Ucraina este, cu siguranță, norocoasă că are un prieten precum Marea Britaine."

Marți, premierul britanic a anunțat un ajutor militar suplimentar de circa 350 de milioane de euro pentru Ucraina, care include radare pentru contracararea tirurilor artileriei inamice, drone cu capacitate mare de transport și dispozitive cu vedere pe timp de noapte.

×
Subiecte în articol: Boris Johnsn Kiev razboi Vladimir Putin
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close