Antena 3 CNN International News Cehia și Polonia oferă viză atletei din Belarus forțată de autoritățile țării sale să plece acasă

Cehia și Polonia oferă viză atletei din Belarus forțată de autoritățile țării sale să plece acasă

Atleta din Belarus care a refuzat ordinul oficialilor echipei sale de a se retrage din competiția olimpică și de a zbura acasă este în siguranță, fiind în prezent plasată sub protecția poliției japoneze.

Cehia și Polonia oferă viză atletei din Belarus forțată de autoritățile țării sale să plece acasă
Sursa foto: Facebook/TASS
de Alexandra Ionescu    |    02 Aug 2021   •   11:22

Oficiali ai jocurilor spun că alergătoarea Kristina Timonovskaia, în vârstă de 24 de ani, a petrecut noaptea într-un hotel de pe aeroportul Haneda din Tokyo.

Kristina Timonovskaia a fost dusă cu forța la aeroport, duminică, pentru că și-a criticat antrenorii. Comitetul Olimpic din Belarus a afirmat că „starea emoțională” a atletei a fost motivul pentru care s-a decis trimiterea în țară a acesteia.

Sprintera, care trebuia sa concureze luni in proba feminina de 200 de metri, s-a plans anterior pe retelele de socializare ca a fost inscrisa intr-o alta cursa in scurt timp, dupa ce s-a constatat ca unele coechipiere nu erau eligibile pentru a concura.

Tsimanouskaya a afirmat ca oficialii au venit in camera ei si i-au dat o ora pentru a-si face bagajele inainte de a fi escortata la Haneda. Ea spune ca a fost „presata” de oficialii echipei sa se intoarca acasa si a cerut ajutorul CIO.

Tsimanouskaya a cerut protectia politiei la terminalul aeroportului Haneda pentru a nu fi nevoita sa se imbarce in avion, exprimandu-si temerile pentru siguranta sa daca ar fi fost returnata in Belarus.

Republica Cehă și Polonia au anunțat public că sunt gata să ofere sportivei o viză.

La întâlnirea zilnică cu presa de luni, la Tokyo, purtătorul de cuvânt al Comitetului Internațional Olimpic, Mark Adams, a declarat că sportiva din Belarus este în prezent sub protecția autorităților japoneze. El a spus că este implicată în rezolvarea cazului și agenția ONU pentru refugiați.

Mark Adams a adăugat că a solicitat Comitetului Național Olimpic din Belarus (CNP)  un raport scris asupra problemei.

Oficialul Comitetului Internațional Olimpic a mai precizat că organizația sa a luat măsuri împotriva comitetului din Belarus după ce aceasta nu a protejat sportivii care s-au alăturat protestele de anul trecut care contestau realegerea președintelui țării, Alexander Lukașenko.

Aceștia au fost privați de finantțare, au fost eliminați din echipele naționale și reținuți pentru că au demonstrat.

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close