Antena 3 CNN Externe Turcia și Siria, ruinate de două seisme devastatoare și 150 de replici | Peste 3.400 de decese au fost confirmate de autorități

Turcia și Siria, ruinate de două seisme devastatoare și 150 de replici | Peste 3.400 de decese au fost confirmate de autorități

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit luni sudul Turciei, în apropiere de orașul Gaziantep, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS). Mișcarea tectonică devastatoare a fost urmată de numeroase replici. Siria a fost și ea grav afectată de seisme.

de Alexandra Dima    |    06 Feb 2023   •   19:45

Cel puțin 3.452 de decese au fost anunțate oficial de autorități, luni seară, după seria de seisme distrugătoare care au afectat grav Turcia și Siria.

În Turcia, cel puțin 2.316 de persoane au murit și câteva mii sunt rănite și cel puțin 5.606 de clădiri s-au prăbușit, potrivit Agenției Turciei pentru Gestionarea Dezastrelor și Urgențelor (AFAD).

În Siria, cel puțin 1.136 de persoane au murit. Potrivit agenției de știri de stat siriane SANA, 656 de persoane au murit în zonele controlate de guvern, mai ales în regiunile Alep, Hama, Latakia și Tartus, potrivit CNN.

Apărarea Civilă Siria, a raportat 480 de morți în zonele controlate de opoziție. O mare parte din nord-vestul Siriei, care se învecinează cu Turcia, este controlată de forțele antiguvernamentale pe fondul unui război civil sângeros care a început în 2011.

Însă numărul real al victimelor se anunță mult mai mare, în condițiile în care operațiunile menite să ajute victimele prinse sub dărâmături sunt în plină desfășurare.

În afară cutremurul de 7,8 de la primele ore ale dimineții și de cutremurul de 7,5 de la mijlocul zilei, Turcia fost zguduită peste 140 de replici.

Serviciul geologic din Statele Unite a estimat că numărul morților ar putea ajunge la 10.000.

Update 22:10 IGSU a transmis că cele 2 aeronave militare care au transportat echipa de salvatori români și tehnica aflată în dotare au aterizat în Adana, Turcia

"Reamintim că în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă, aproape 60 salvatori români (echipe specializate de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți din cadrul UPU-SMURD București - Floreasca, echipă formată din personal specializat și echipă canină din cadrul Clubului Câinilor Utilitari) cu tehnică specializată aferentă au plecat astăzi din București în scopul sprijinirii omologilor lor turci.

Echipa de salvatori români a intrat în legătură cu autoritățile turce, aceștia fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acțiune și intervenție a echipelor venite în sprijin.

Totodată, o a treia aeronavă aflată în dotarea Forțelor Aeriene Române este în acest moment în drum spre Adana, pentru a completa tehnica de intervenție, indispensabilă echipelor de salvatori.", a transmis Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, luni, în jurul orei 22:00.

Update 21:20 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat doliu naţional timp de şapte zile în Turcia, după cutremurele de luni.

„Din cauza cutremurelor care au avut loc în țara noastră la 6 februarie 2023, a fost declarată o perioadă de doliu național de șapte zile. Drapelul nostru va fi arborat la jumătate de catarg până la apusul soarelui, duminică, 12 februarie 2023, pe tot teritoriul țării noastre și în cadrul reprezentanțelor străine”, a scris în tweet-ul său președintele turc.

Update 20:00 SUA au anunțat, luni seara, că urma să fie desfășurată asistență suplimentară americană în Turcia, în urma cutremurelor care s-au soldat cu mii de morți în această țară.

Asistența suplimentară pentru partea turcă - care se adaugă personalului american aflat deja la fața locului - include două echipe de căutare și salvare în mediul urban, formate din câte 79 de persoane.

Precizarea vine de la coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, John Kirby.

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Pentagonul "se coordonează în prezent" cu omologii turci în ceea ce privește asistența, a arătat oficialul american.

Mai devreme, președinția Rusiei a comunicat că Moscova și-a oferit ajutorul Ankarei după cutremurele devastatoare iar președintele turc Erdogan a mulțumit "călduros" pentru oferta de asistență.

Update 19:01  Rusia susține că Turcia a primit "cu căldură" oferta de ajutor a Moscovei după cutremurele de luni.

Astfel, potrivit unui comunicat al Kremlinului, președintele rus Vladimir Putin a avut luni convorbiri separate cu omologii săi turc și sirian, Recep Tayyip Erdogan și Bashar al-Assad, și a oferit asistență rusă în urma seismelor devastatoare.

Putin i-a transmis lui Erdogan "profunde condoleanțe" și și-a reafirmat "disponibilitatea de a oferi imediat partenerilor turci asistența necesară pentru eliminarea consecințelor acestui dezastru natural", se arată în documentul citat de CNN.

Potrivit comunicatului, Erdogan i-a "mulțumit călduros" lui Putin și a menționat că a dat instrucțiuni departamentelor competente din țară să accepte ajutorul părții ruși. 

În conversația cu omologul sirian, Putin a făcut o ofertă similară, arătând că este gata să acorde ajutorul necesar post-dezastru, ceea ce Bashar al-Assad ar fi acceptat, potrivit Kremlinului.  

"Bashar al-Assad a acceptat această ofertă cu recunoștință, iar în următoarele ore, salvatori din cadrul Ministerului rus pentru Situații de Urgență vor zbura spre Siria", se mai spune în comunicatul Kremlinului.

Rusia este cea mai puternică putere străină care operează în Siria, în sprijinul regimului președintelui Assad, amintește CNN.

Update 18:30 Monica Yibudar, corespondentul Antena 3 CNN a relatat la News Hour with CNN ultimele informații din masiva operațiune de căutare și salvare care a urmat celor două seisme devastatoare produse luni în Turcia.

"În urmă cu foarte puțin timp, vicepreședintele Turciei, a declarat că și-au pierdut viața în aceste două cutremure 1541 de persoane. 9733 de persoane au fost rănite. Și, atenție, sunt 3471 de clădiri prăbușite.

Au fost în total 145 de replici la ambele cutremure. Așadar, tabloul este realmente al unui dezastru.

Autoritățile au deschis să închidă școlile până pe data de 13 februarie, deoarece clădirile acestora, precum și căminele lor, vor fi folosite drept adăposturi. 

De asemenea, căminele și sălile de sport ale universităților vor fi folosite pentru cazare, tocmai pentru că sunt atât de multe persoane care au rămas fără adăpost în mijlocul iernii, într-o perioadă în care Turcia este sub cod de viscol, de val de ger siberian, așa cum știm că se întâmplă și în România.

Așadar, ne așteptăm ca și pe parcursul acestei nopți să ningă în zonele respective.

Temperaturile sunt negative și vorbim de mii zeci mii de oameni care nu au un acoperiș deasupra capului.

Tot vicepreședintele Turciei spunea că toate barajele au fost inspectate și, din fericire, nu există risc la structurile de rezistență ale acestora. Însă au fost provocate daune foarte grave liniilor de transport și de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale. 

Două conducte de petrol și o centrală nucleară care sunt în construcție au rămas, din fericire, nedeteriorate.

În continuare sunt sute sau mii de persoane sub dărâmături. Nimeni nu știe în acest moment, cu adevărat, câte persoane se află sub ruinele provocate de seisme", a transmis corespondentul Antena 3 CNN.

Update 17:14 Turcia a trimis o cerere oficială de ajutor către NATO și statele aliate, în urma seriei devastatoare de cutremure produse luni.

Țara a solicitat asistență și echipamente medicale, unități de căutare și salvare, precum și spitale de campanie complet echipate, rezistente la condiții meteo extreme, cu personal tehnic pentru asamblarea lor.

Solicitarea este gestionată de Centrul euroatlantic de coordonare a răspunsului la dezastre al NATO, de la sediul din Bruxelles.

Update 16:47 Turcia se aștepta la un cutremur major, dar realitatea a depățit orice anticipări.

"Directorul Centrului de Inginerie Geologică de la Universitatea Izmir spune că, în regiunea în care s-au produs cutremurele de luni, părți ale faliilor tectonice au acumulat stres timp de 500 de ani.

Intervalul de generare a cutremurelor de către aceste falii este de 400 - 500 de ani și era de așteptat producerea unor seisme puternice în această regiune. Sunt mulți seismologi turci care susțin că au fost multe avertismente cu privire la probabilitatea unui seism major, de peste 7 grade.

Acesta a fost al doilea cel mai devastator cutremur din Turcia în ultimii 100 de ani, după cel din 1939, când s-au înregistrat peste 33 de mii de morți, în doar 52 de secunde. Falia din Anatolia de Est, unde s-a produs cutremurul de 7,8 grade de luni dimineață, este a doua falie tectonică din Turcia, ca mărime.

Ultimul cutremur de-a lungul acestei falii s-a produs în urmă cu doi ani. În Turcia s-a vorbit mult de probabilitatea unui cutremur mare și s-au făcut exerciții de simulare a unor seisme de pete 7 grade însă realitatea de astăzi s-a dovedit catastrofală", a transmis corespondentul Antena 3 CNN în Turcia, Monica Yibudar.

Update 15:53 Numărul morților după seria de cutremure care au devastat Turcia a ajuns la 1.121, potrivit ultimului bilanț parțial comunicat de autorități până la ora acestei actualizări.

7.634 de oameni au fost răniți și 2.834 de clădiri au fost distruse sau avariate, a precizat Orhan Tatar, directorul general al Agenției turce pentru Managementul Dezastrelor și Situațiilor de Urgență.

În țara vecină, Siria, afectată, și ea, grav de seismele din Turcia, numărul deceselor a depășit 800, notează CNN.

Update 15:33 Bilanțul victimelor a crescut la 1.014 morți în Turcia, în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade produs luni, potrivit Agenției turce de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență, AFAD.

AFAD a comunicat luni după-amiază bilanțul preliminar al deceselor pe zone, după cum urmează:

  • Kahramanmaraș: 191
  • Gaziantep: 200
  • Șanlıurfa: 27
  • Diyarbakır: 41
  • Adana: 43
  • Adıyaman: 20
  • Osmaniye: 131
  • Hatay: 250
  • Kilis: 13
  • Malatya: 98

Aceste numere corespund "primelor informații primite de la SAKOM, Centrul ministerial de coordonare a situațiilor de urgență și de criză", a precizat AFAD

Update 15:12 Organizația Mondială a Sănătății, OMS, și-a activat rețeaua de echipe medicale de urgență din Turcia și Siria pentru a-i ajuta pe cei afectați de cutremur.

Anunțul a fost făcut pe Twitter de directorul general al OMS.

Echipele vor oferi "asistență medicală esențială pentru răniți și pentru persoanele cele mai vulnerabile afectate de cutremur", a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Cutremurul a lăsat sudul Turciei fără curent electric și internet, potrivit organizației de monitorizare NetBlocks, care a indicat că impactul seismului asupra comunicațiilor poate afecta capacitatea oamenilor de a solicita ajutor.

Update 14:58 Cutremurul de 7,5 grade care a amplificat numărul de victime și distrugerile din Turcia și i-a lăsat fără cuvinte pe specialiști, a fost surprins în direct de reporterul și cameramanul unei televiziuni, în timp ce transmiteau în direct.

Aflat pe stradă, între două rânduri de clădiri, jurnalistul descrie scenele de dezastru după primul cutremur, cel de dimineață, care a fost urmat de câteva zeci de replici.

Un grup de localnici, care și-au părăsit imobilele și așteaptă în stradă desfășurarea evenimentelor, se află în spatele reporterului.

La un moment dat, oamenii se pun în mișcare și încep să alerge în direcția jurnalistului și a cameramanului.

Motivul: zona este zguduită de cel de-al doilea cutremur major.

Reporterul și cameramanul fug și ei, pe mijlocul străzii, împreună cu ceilalți oameni.

Obiectivul camerei plonjează spre asfaltul drumului și surprinde, din fuga cameramanului, norii de praf generați de noua mișcare seismică.

Pe ambianță se aude glasul reporterului, sugrumat de emoție.

Update 14:48 Aproape 3.000 de clădiri s-au prăbușit în Turcia din cauza cutremurului de luni dimineața, potrivit președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Statistica nu include și distrugerile din Siria unde cutremurul a făcut, de asemenea, pagube semnificative.

Potrivit autorităților, doar în Turcia sunt 2.818 de imobile distruse, consemnate până la ora acestei actualizări.

Sub ruine se află numeroase persoane, iar echipele de salvatori încearcă să ajungă la ele.

Ultimele informații prezentate de autorități arată că sunt peste 1.500 de decese în Turcia și Siria și mai multe mii de răniți.

Update 14:37 Ministerul român de Externe pune la dispoziție date de contact pentru cetățenii români afectați de cutremurele produse la 6 februarie 2023 în Turcia

În continuarea informațiilor transmise în contextul cutremurelor produse la data de 6 februarie 2023 în Republica Turcia, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reiterează faptul că cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. 

Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726. 

MAE le recomandă cetățenilor români aflați în zonele afectate de cutremur să se informeze din surse oficiale despre evoluția situației de la fața locului și să respecte instrucțiunile autorităților turce, se spune în informarea transmisă de ministerul român.

Update 14:31 O nouă replică seismică, de 6 grade pe scara Richter, a fost înregistrată după ora 14 în regiunea orașului turc Gaziantep, relatează Antena 3 CNN.

Update 14:00 Cutremurul cu magnitudinea 7,8, care a durat 100 de secunde și s-a propagat pe sute de kilometri, ar putea fi urmat de mii de replici.

Avertismentul vine de la Stephen Hicks, de la University College London.

El susține că replicile pot să apară pe termen scurt, dar și în următoarele săptămâni sau chiar luni.

Hicks a făcut declarațiile pentru Sky News, chiar înainte de producerea celui de al doilea cutremur cu magnitudinea de 7,5.

El a mai spus că există o posibilitate foarte mică să mai apară un alt cutremur mai mare decât cel principal.

"Nu putem exclude complet acest lucru. Vor mai fi mii de replici care vor avea loc în următoarele săptămâni sau luni, dar acestea vor scădea treptat în timp", a explicat Hicks.

Update 13:51: Epicentrul cutremurului de 7,5 grade a fost localizat în districtul Elbistan din provincia turcă Kahramanmaras, la aproximativ 95 km nord de zona cutremurului de 7,8 grade, care a avut loc nouă ore mai devreme în sudul țării, anunță CNN.

Un oficial de la Autoritatea de Management al Dezastrelor și Situațiilor de Urgență din Turcia a declarat că seismul de 7,5 nu a fost o replică și că s-a produs "independent" de cutremurul de dimineață, notează CNN.

Update 13:24 Numărul deceselor raportate după seria de cutremure majore care au lovit Turcia și Siria în cursul zilei de luni a ajuns la cel puțin 1.504, transmite CNN.

Actualizarea datelor din Siria indică în această țară cel puțin 592 de morți. Dintre aceștia, 317 au fost consemnați în regiunile Alep, Hama, Latakoa și Tartus.

În Turcia, președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat la mijlocul zilei un bilanț preliminat de cel puțin 912 morți peste 5.300 de răniți.

Update 13:17 O nouă replică semnificativă, cu magnitudinea de 5,7, a fost înregistrată în zona orașuluio Gaziantep, după cutremurul de 7,8 de la primele ore ale dimineții și după replica majoră de 7,5 înregistrată la puțin timp după miezul zilei.

Update 13:02 Un nou cutremur cu magnitudinea de 7,5 a zguduit sud-estul Turciei, anunță agenția geologică americană, UGSG.

Noua mișcare tectonică vine după seismul devastator de la primele ore ale dimineții de luni. Acest cutremur inițial a avut magnitudinea de 7,8 și a ucis peste 1.200 de oameni, majoritatea în Turcia, potrivit unui bilanț preliminar anunțat de oficialități la mijlocul zilei.

Este cea mai mare dintre cele peste 30 de replici care au avut loc până acum.

Seismul de 7,5 avut loc în Turcia la ora locală 13:24 (12:24 în România), la o adâncime de 10 kilometri, spre deosebire de cutremurul inițial, produs la o adâncime de circa 18 kilometri.

Adâncimea relativ mică a făcut ca mișcarea scoarței terestre să fie resimțită mult mai puternic.

Epicentrul a fost localizat la aproximativ 95 km nord de zona cutremurul inițial și la 427 de kilometri est-sud-est de capitala Ankara.

Update 12:36 Peste 1.200 de persoane au murit în Turcia și Siria după cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade care a lovit Turcia luni dimineață, provocând rănirea altor mii de persoane în ambele țări.

Cel puțin 912 persoane au murit în Turcia, a declarat, luni, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan într-un discurs televizat.

Aici, echipele de salvare din Turcia au salvat peste 2.400 de persoane de sub dărâmăturile clădirilor distruse de cutremur, a spus Erdogan.

În jur de 9.000 de persoane lucrează în prezent la operațiunile de căutare și salvare, urmând fie angrenați și alți salvatori, a adăugat președintele turc.

Nu se știe câte persoane se mai află sub dărâmături.

Update 11:36 Cel puțin 670 de persoane au murit în Turcia și în Siria, după unul dintre cele mai puternice cutremure care au lovit regiunea în ultimii peste 100 de ani. Potrivit CNN - bilanţul deceselor din Siria se ridică la 386 dr persoane, iar în Turcia s-a ajuns la 284. 

Update 10:45 Bilanțul victimelor cutremurului puternic care a lovit luni dimineață sudul Turciei ar putea ajunge la 10.000 de morți, a anunțat United States Geological Survey (USGS). 

Potrivit estimărilor sale, USGS a precizat că există 47% șanse ca numărul victimelor să ajungă între 1.000 și 10.000 de persoane, în timp ce există 27% șanse să ajungă între 100 și 1.000 și 20% șanse să ajungă între 10.000 și 100.000, potrivit CNN 

Estimările USGS provin din modelarea bazată pe cutremurele istorice din regiune, populația expusă la cele mai puternice zguduiri și vulnerabilitatea structurilor din zonele cele mai afectate.

Update 09.33. Noul bilanţ al cutremurului care a lovit Turcia: 284 morţi şi 2.323 răniţi. 1.710 clădiri avariate în cel puţin 10 oraşe.

Numărul de oameni care şi-au pierdut viaţa, cu tot cu Siria, a ajuns la 521.  

Update 09.00. Seismul a lovit puternic şi Siria, iar noul bilanţ se ridică la peste 300 de decese şi 2,000 răniţi în ambele ţări. După cutremurul principal de la ora 04.28, au fost 18 replici cu magnitudine peste 4 şi o replică ce a atins 6.7, transmite CNN. 

Update 08.16. Bilanțul victimelor cutremurului produs luni dimineața în Turcia se modifică rapid. Aproape 200 de persoane au murit în Turcia și în Siria, anunță autoritățile.

Update 07.25. Potrivit CNN, bilanțul seismului devastator a ajuns deja la 118 morți.

Zeci de oameni au murit în provinciile turce Osmaniye (sud) şi Sanliurfa (sud-est) după ce un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a lovit această regiune, au anunţat luni guvernatorii celor două provincii, potrivit AFP.

Victime sunt și în provincia Urfa, a declarat guvernatorul acesteia Salih Ayhan pentru televiziunea turcă NTV, după ce agenţia de stat Anadolu a raportat un bilanţ iniţial de cinci morţi în provincia Osmaniye.

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit luni sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, a raportat Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Seismul a avut loc la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri.

Citeşte şi: Cinci cutremure în România, în mai puțin de două ore, la scurt timp după catastrofa din Turcia

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Un alt cutremur cu magnitudinea 6,7 s-a produs în centrul Turciei la orele 04.28 (01.28 GMT), la o adâncime de 9,9 kilometri, potrivit USGS.

Seismele au fost resimţite în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru.

Situată în zona unor plăci tectonice importante, Turcia este afectată deseori de cutremure.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close