Antena 3 CNN Externe Masacrul delfinilor în Insulele Feroe. Vânătorii au ucis cu cuțitul 2% din populația de mamifere marine din Atlantic

Masacrul delfinilor în Insulele Feroe. Vânătorii au ucis cu cuțitul 2% din populația de mamifere marine din Atlantic

Uciderea a peste 1.400 de delfini în Insulele Feroe a provocat furie și reacții de condamnare, după ce presa a relatat acest eveniment funest, care își are originea în tradiția locală.

Masacrul delfinilor în Insulele Feroe. Vânătorii au ucis cu cuțitul 2% din populația de mamifere marine din Atlantic
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    15 Sep 2021   •   10:30

Delfinii au fost mânați cu bărcile în apele puțin adânci din Skalabotnur, unde au fost uciși de vânători cu cuțitele.

Cadavrele au fost scoase din apă și distribuite localnicilor pentru consum, menționează BBC.

Imagini ale uciderii în masă arată delfini zbătându-se în apele înroșite de sânge în timp ce localnicii privesc de pe țărm.

Atenție, imaginile următoare sunt cu impact emoțional!

Vânătoarea mamiferelor marine, în special a balenelor, se practică de sute de ani în Insulele Feroe.

Potrivit autorităților locale, circa 600 de balene pilot sunt capturate în fiecare an.

Numărul de delfini cu flancuri albe vânați anual este mai mic. În 2020 au fost uciși 35 iar în 2019, 10.

Adepții acestor practici spun că este o modalitate sustenabilă de hrană și o parte importantă a identității culturale locale.

Activiștii pentru drepturile animalelor condamnă vânătorile drept crude și inutile, arătând că multe animale ucise putrezesc în soare, neprocesate, și sunt aruncate apoi în mare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Un masacru favorizat de o greșeală de estimare

Vânătoarea de duminică nu se anunța cu nimic diferită de altele, cu reprezentanți ai grupurilor internaționale pro-natură denunțând uciderea delfinilor.

Însă amploarea masacrului de pe plaja Skalabotnur i-a șocat până și pe localnici.

Potrivit biologului marin Bjarni Mikkelsen, duminică a fost stabilit recordul absolut la delfini uciși într-o singură zi în Insulele Feroe.

Precedentul record, 1.200 de animale ucise, data din 1940.

Într-o declarație pentru BBC, Olavur Sjurdarberg, președintele Asociației Vânătorilor de Balene din Insulele Feroe, a recunoscut că vânătoarea a fost "exagerată".

"A fost o mare greșeală. Când turma a fost depistată, vânătorii au estimat-o la 200 de delfini. Doar după ce au început să omoare animalele și-au dat seama cât de multe erau", a spus el.

Uciderile de delfini și balene sunt legale în Insulele Feroe

Totuși, vânătoarea a fost aprobată de autoritățile locale și nu a fost încălcată nicio lege, a precizat Sjurdarberg.

Astfel de activități sunt reglementate în Insulele Feroe.

Sunt considerate vânători necomerciale și sunt organizate la nivel de comunitate locală, uneori spontan, atunci când cineva găsește o turmă de mamifere marine.

Pentru a participa la vânătoare, doritorii trebuie să posede un certificat potrivit căruia sunt calificați să ucidă animale.

Sjurdur Skaale, care reprezintă Insulele Feroe în parlamentul danez, spune, la rândul său, că uciderea delfinilor cu flancuri albe este legală, dar nu și populară.

Skaale a vizitat luni plaja Skalabotnur și a menționat că "oamenii sunt furioși" dar, pe de altă parte, a apărat vânătoarea, afirmând că aceasta poate fi "umană" dacă este realizată corespunzător.

Parlamentar danez: cu tehnica potrivită, ucizi un delfin în mai puțin de o secundă

"Corespunzător" presupune utilizarea unei lănci special proiectate, utilizate pentru a reteza măduva spinării delfinului sau balenei, înainte de a-i tăia gâtul.

Potrivit parlamentarului danez, cu această metodă "durează mai puțin de o secundă să ucizi o balenă".

Grupul de activiști Sea Shepherd respinge această versiune asupra vânătorii, susținând că se întâmplă rar ca mamiferele marine să fie ucise conform celor indicate de autorități.

Grupul arată că, de fapt, exterminarea balenelor și a delfinilor poate avea loc în perioade lungi de timp, în fața altor mamifere marine, în timp ce animalele sunt eșuate pe nisip sau pe pietre ori se chinuie în ape puțin adânci.

Un sondaj realizat de Kringvarp Foroya, radiodifuzorul public din Insulele Feroe, arată că ceva mai mult de 30% dintre participanți au spus că doresc ca uciderea delfinilor să continue, în timp ce aproximativ 50% au spus că se opun.

Activist de mediu: Duminică, au fost uciși 2% din delfinii cu flancuri albe din Atlantic

Pe de altă parte, un sondaj separat arată că 80% dintre rezidenții acestui teritoriu autonom se declară în favoarea uciderii balenelor pilot.

Publicația britanică Daily Express îl citează pe John Hourston, fondatorul Blue Planet Society, care susține că duminică, în Insulele Feroe, au fost exterminate două procente din populația de delfini cu flancuri albe din Oceanul Atlantic.

Hourston a acuzat Uniunea Europeană - din care Danemarca face parte - că nu depune suficiente eforturi pentru a stopa "practicile barbare" din Feroe.

El a mai cerut sancționarea teritoriului autonom danez "înainte să aibă loc extincția speciilor protejate".

×
Subiecte în articol: delfini uciși Insulele Feroe
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close