Antena 3 CNN Externe Diaspora Românii din diaspora își pot schimba actele de identitate fără să mai vină în țară. Cum se procedează

Românii din diaspora își pot schimba actele de identitate fără să mai vină în țară. Cum se procedează

Românii din diaspora pot obţine un nou act de identitate, fără a mai veni în ţară. Iată ce au de făcut.

Românii din diaspora își pot schimba actele de identitate fără să mai vină în țară. Cum se procedează
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    29 Mar 2023   •   19:01

Românii care locuiesc în străinătate pot obţine un nou act de identitate, fără a mai veni în ţară, prin împuternicit, pe bază de procură specială autentificată la misiunile diplomatice ori oficiile consulare de carieră ale României din statul respectiv.

Este vorba despre ambasadă sau consulat și nu se mai percepe taxă consulară. Procura trebuie să aibă aplicată fotografia solicitantului şi să fie certificată cu timbrul sec al misiunii diplomatice sau oficiului consular respectiv. La procură se ataşează o fotografie identică cu cea care a fost aplicată pe aceasta ștampilată pe verso.

În cuprinsul procurii speciale trebuie să se regăsească, în mod obligatoriu, scopul pentru care aceasta a fost întocmită, respectiv depunerea cererii pentru eliberarea actului de identitate şi / sau ridicarea actului de identitate, precum şi motivul solicitării actului de identitate (expirare, schimbarea domiciliului, pierdere, etc.).

Procura specială autentificată la misiuniea diplomatică ori oficiul consular al României din statul respectiv se va prezenta în original de către persoana împuternicită împreună cu certificatul/tele de stare civilă și actul de proprietate, potrivit Adevarul.ro.

Citește și: Noi schimbări pentru cei care vor să își înlocuiască buletinul! Ce trebuie să faci pentru a obține cartea de identitate electronică

×
Subiecte în articol: românii din diaspora
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close