Antena 3 CNN Externe Statuie controversată cu fostul papă Ioan Paul al II-lea: "titanul" care a prins meteoritul

Statuie controversată cu fostul papă Ioan Paul al II-lea: "titanul" care a prins meteoritul

O statuie neobișnuită a fostului papă Ioan Paul al II-lea a fost expusă publicului la Varșovia și a declanșat reacții vii pe rețelele sociale. Statuia este amplasată în exteriorul Muzeului Național și îl înfățișează pe fostul suveran pontif ținând deasupra capului, cu ambele mâini, o bucată de rocă simbolizând un meteorit. Picioarele statuii se află într-o apă roșie ce simbolizează sângele.

Statuie controversată cu fostul papă Ioan Paul al II-lea: "titanul" care a prins meteoritul
de Adrian Iclozan    |    24 Sep 2020   •   23:50

Presa internațională menționează că opera, intitulată "Izvorul otrăvit", este un răspuns al sculptorului Jerzy Kalina la o altă controversată creație artistică (foto galerie)  - o statuie care îl înfățișează pe Ioan Paul al II-lea doborât de un meteorit.

Explicația Muzeului polonez la statuia concepută de Kalina sună în felul următor:

"În viziunea artistului, Ioan Paul al II-lea nu este un om neputincios zdrobit de un meteorit, ci un titan cu puteri supra-omenești".

Noul monument a stârnit deja controverse în spațiul virtual, iar unii internauți au comentat că statuia reflectă, de fapt, perspectiva ultra-religioasă a actualului guvern polonez.

Meteorit sau geamantan? Ironiile au inundat internetul

Alții au comparat viziunea artistului cu poziția unui pasager al unei curse aeriene care își pune bagajul în compartimentul de deasupra capului (foto galerie).

Statuia cu care "se războiește" creația lui Jerzy Kalina este opera italianului Maurizio Cattelan, se intitulează "La nona ora" (A noua oră), a fost dezvelită în 1999 la Bienala din Veneția și îl prezintă pe papă, pe atunci în viață, pus la pământ de un meteorit.

Îndrăzneața viziune artistică s-a lăsat cu scandal: când sculptura italianului a fost expusă la Varșovia anul următor doi parlamentari au încercat să îndepărteze meteoritul și să-l ridice pe papă în picioare iar directorul muzeului a fost nevoit să demisioneze.

Papa Ioan Paul al II-lea, pe numele său laic Karol Jozef Wojtyla, s-a născut în Polonia, în anul 1920 iar pontificatul său de 26 de ani, care a durat până la moartea sa în aprilie 2005, este al treilea ca durată din istoria Bisericii Catolice.

×
Subiecte în articol: Papa Ioan Paul al II-lea statuie
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close