Instanța din Turcia stârnește controverse la nivel mondial. Celebra Hagia Sofia nu mai este muzeu

de Diana Ionescu    |    10 Iul 2020   •   19:20
Instanța din Turcia stârnește controverse la nivel mondial. Celebra Hagia Sofia nu mai este muzeu Pixabay

O instanță din Turcia decis anularea statutului de muzeu a cunoscutei Hagia Sofia din Istanbul, permițând astfel revenirea acesteia la statutul de moschee. Hagia Sofia are o semnificație religioasă și politică majoră la nivel mondial. 

Mișcarea este una controversată, din cauza faptului că monumentul a fost constuită acum 1,500 de ani ca și catedrală. În timpul Imperiului Otoman, aceasta a fost transformată în moscheee iar în 1934 a devenit muzeu. 

Hagia Sofia este un monument UNESCO, organizație care a îndemnat Turcia să nu îi schimbe statutul fără consultanță. Președintele Turciei însă, Recep Tayyip Erdogan, a fost cel care a cerut schimbarea, scrie BBC.  

Schimbarea a stârnit controverse la nivel mondial 

Islamiștii din Turcia au cerut și ei revenirea la statutul de moschee a monumentului, dar opoziția s-a împotrivit acestei schimbări. Propunerea a declanșat numeroase discuții politice și religioase în rândul liderilor mondialu. Biserica Ortodoxă a criticat și ea schimbarea.

Revenirea la statutul de moschee a adus numeroase critici și din partea Bisericii Ortodoxe Rusești, care a declarat că este extrem de deazmăgită de faptul că instanța din Turcia nu a luat în considerare și punctul lor de vedere asupra problemei.

Parteneri
x close