Antena 3 CNN Externe Israel. Evreii ultra-ortodocşi "FUG" de armată şi se bat cu poliţia pe stradă

Israel. Evreii ultra-ortodocşi "FUG" de armată şi se bat cu poliţia pe stradă

Israel. Evreii ultra-ortodocşi "FUG" de armată şi se bat cu poliţia pe stradă
Sursa foto: Foto: AFP
07 Feb 2014   •   16:16

Peste 3000 de evrei ultra-ortodocşi, din mai multe oraşe israeliene, s-au luat la bătaie cu forţele de ordine pe fondul unor decizii guvernamentale, care încalcă drepturile minorităţii religioase.

Străzile din Ierusalim, Tel Aviv, Ashdod şi a altor localităţi din centrul ţării, au fost blocate de protestatari.

Potrivit unui corespondent AFP, poliţiştii din Ierusalim au fost nevoiţi să folosească tunuri de apă pentru dispersarea mulţimii, care arunca cu pietre.

Cel puţin 30 de persoane au fost reţinute pentru perturbarea ordinii publice, dar nu s-au înregistrat victime în timpul confruntărilor.

Oamenii au ieşit să protesteze împotriva deciziei guvernamentale de a tăia fondurile pentru seminariile teologice, cunoscute sub denumirea de "yeshiva". Ca urmare, aceste şcoli ar putea fi închise.
Unităţile yeshiva se ocupă de aprofundarea studiilor biblice, dar ele sunt de fapt folosite de tinerii ultra-ortocşi ca pretext să evite înrolarea în rândul forţelor armate.

Serviciul militar este obligatoriu în Israel, bărbaţii fiind supuşi unui stagiu de trei ani, iar femeile sunt obligate să îndeplinească doi ani de pregătire militară.
Evreii ultra-ortodocşi reprezintă 10% din totalul populaţiei israeliene, care cuprinde aproape opt milioane de locuitori.

 

×
Subiecte în articol: israel, tel aviv Ierusalim
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close