Antena 3 CNN Economic Laureaţii Premiului Nobel pentru Economie: Criza datoriei publice din Europa nu are o soluţie simplă

Laureaţii Premiului Nobel pentru Economie: Criza datoriei publice din Europa nu are o soluţie simplă

Laureaţii Premiului Nobel pentru Economie: Criza datoriei publice din Europa nu are o soluţie simplă
Sursa foto: Foto: Intact images/EPA
de N.B.    |    11 Oct 2011   •   21:19

Economiştii americani Thomas Sargent şi Christopher Sims au câştigat luni premiul Nobel pentru economie pentru progresul înregistrat în cercetarea relaţiilor dintre măsurile de politică economică şi impactul lor asupra economiei reale.

Deşi studiile lor au fost lăudate ca fiind fundaţia pentru analiza macroeconomică modernă, cei doi au declarat că nu există o soluţie simplă pentru criza datoriei publice care se manifestă în Europa, scrie Reuters.

Chiar şi în lipsa unei soluţii clare pentru Europa, Sims susţine că zona euro trebuie să realizeze o uniune fiscală pentru a evita colapsul actualei valute comune.

"Pentru ca euro să spuravieţuiască, statele din Uniunea Europeană trebuie să creeze o modalitate prin care sarcinile fiscale să fie împărţite", a precizat Sims în cadrul unei conferinţe la Universitatea Princeton, unde este profesor.

Guvernele celor 17 state din zona euro ar trebui să rezolve criza datoriei publice, înainte ca aceasta să se extindă de la economiile mai slabe, ca Grecia, Portugalia sau Irlanda, la ţări cu o economie mai puternică, precum Italia.

×
Subiecte în articol: Europa zona euro euro Grecia Portugalia Irlanda
Parteneri
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024
x close