Antena 3 CNN Externe Lituania a anunţat că în septembrie 2022 va finaliza ridicarea gardului la frontiera sa cu Belarus pentru a opri migranții

Lituania a anunţat că în septembrie 2022 va finaliza ridicarea gardului la frontiera sa cu Belarus pentru a opri migranții

Lituania a anunţat luni, că în septembrie 2022 va finaliza ridicarea gardului cu o lungime de 508 km la frontiera sa cu Belarus, măsură menită să oprească migranţii, care în acest an au venit în număr mare de pe teritoriul Belarus

Lituania a anunţat că în septembrie 2022 va finaliza ridicarea gardului la frontiera sa cu Belarus pentru a opri migranții
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    23 Aug 2021   •   17:10

Lituania, Letonia și Polonia au raportat o creștere substanțială a numărului de migranți care ajung în țările lor din Belarus, și l-au acuzat ep Lukașenko că încearcă să pună presiune asupra Uniunii Eurpoene pentru a fi ridicate sancțiunile pe care aceasta le-a impus țării lui. 

”Bariera fizică este vitală pentru a opri acest atac hibrid, al regimului din Belarus asupra Lituaniei și Uniunii Europene”, a declarat Prim-ministrul Ingrida Simonyte.

Gardul va avea 3 metri înălțime, și sârmă ghimpată. Prețul de producție va fi cel puțin 152 de milioane de euro, au declarat oficiali guvernamentali, potrivit Reuters.

Săptămâna trecută, țările membre UE au acuzat Belarusul că a orchestrat sosirea a mii de oameni la graniţele Lituaniei, Letoniei şi Poloniei, ca represalii pentru sancţiunile impuse fostei republici sovietice.

Miniştrii de interne ai celor 27 de naţiuni ale UE au afirmat într-un comunicat că Belarusul încearcă să „se folosească de fiinţele umane în scopuri politice”.

Miniştrii au declarat, fără referiri directe la Afganistan, că „este necesară consolidarea întregii frontiere externe” a UE pentru a preveni trecerile ilegale în viitor.

De la începutul anului, și până acum, 4.141 de oameni au trecut ilegal în Lituania, comparativ cu 74 în 2020. 

UE acuză Belarusul că a transportat irakieni la Minsk, pe calea aerului, şi că apoi i-a condus spre graniţele sale din nord.

Lukaşenko a declarat că nu va mai reţine migranţii din cauza sancţiunilor impuse după alegerile prezidenţiale disputate de anul trecut şi represiunea ulterioară împotriva protestatarilor şi disidenţilor.

 

×
Subiecte în articol: Belarus Lituania emigranti
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close