
O mare fortăreață egipteană antică din nordul Deșertului Sinai avea un peisaj elaborat de 500 de copaci, plantați în cercuri, care duceau la intrarea sa în urmă cu mai mult de 2.000 de ani, relevă noi săpături arheologice efectuate în zonă, potrivit Live Science.
Arheologii au făcut această descoperire în timp ce dezgropau mai multe elemente ale unei fortărețe care a fost reconstruită și modificată de-a lungul mai multor secole. Existența cetății este cunoscută de zeci de ani. Cu toate acestea, noile descoperiri ale arheologilor de la Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt aruncă lumină asupra a ceea ce era fortăreața în urmă cu mai bine de două milenii.
Intrarea în fortăreața din Egiptul Antic în perioada lui Ptolemeu I
Situată pe situl Tell Abu Saifi, fortăreața a fost folosită în perioada ptolemeică (circa 304-30 î.Hr.), când Ptolemeu I - un general al lui Alexandru cel Mare - și descendenții săi au condus Egiptul, și în perioada romană (circa 30 î.Hr. - 642 d.Hr.), când Egiptul era o provincie a Imperiului Roman.
Ei au descoperit că, în perioada ptolemeică, existau 500 de cercuri de plantare înconjurate cu lut pe ambele părți ale unui drum care ducea la intrarea în cetate. Acestea ar fi cuprins copaci, a declarat ministerul într-o declarație tradusă. Nu este clar cum era exact clima în deșertul Sinai în urmă cu aproximativ 2.000 de ani.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că, în perioada ptolemeică, fortăreața era înconjurată de un șanț (un șanț) care avea o adâncime de peste 2 metri. Acest șanț ar fi ajutat soldații să apere fortăreața. Ptolemeii s-au confruntat cu o serie de adversari în diferite perioade, inclusiv Imperiul Seleucid, Republica Romană și grupuri rebele care acționau în Egipt.
Cercurile de plantare sunt o descoperire interesantă, a declarat pentru Live Science Elizabeth Macaulay, profesor de clasică la City University of New York Graduate Center, care nu a fost implicată în excavare.
„Este cu siguranță posibil ca cercurile de plantare din lut să fi fost folosite pentru a planta copaci”, a spus Macaulay. „500 de copaci ar fi fost mult, dar avem dovezi din papirusuri și arheologie pentru cultivarea pe scară largă a plantelor - viță de vie, fructe, copaci - în Egiptul Ptolemeic”. Ea a remarcat că, dacă echipa de săpături descoperă resturi de rădăcini, acest lucru ar ajuta la confirmarea faptului că aceste cercuri au fost folosite pentru plantare. De asemenea, ar putea permite identificarea speciilor de arbori.
Ce au mai descoperit arheologii la Tell Abu Saifi
Arheologii au mai făcut câteva descoperiri, inclusiv locuințe ale soldaților și poate ale familiilor acestora.
În plus, au scos la iveală o porțiune de drum care avea 100 m lungime, 11 m lățime și era pavată cu plăci de calcar. Acesta ar fi fost folosit de unitățile militare care călătoreau spre fortăreață.
Într-o descoperire neașteptată, arheologii au scos la iveală patru colțuri ale unei structuri care ar putea fi dintr-o perioadă și mai timpurie. Este posibil ca această structură să fie, de asemenea, o fortăreață, dar echipa nu a putut să o dateze sau să îi verifice scopul.