
O studentă a cerut rambursarea taxelor de școlarizare după ce și-a prins profesorul folosind aplicația ChatGPT de la OpenAI, scrie presa internațională.
Este vorba despre Ella Stapleton, înscrisă în ultimul an la Northeastern University din Boston, statul american Massachusetts.
Ea a depus o plângere oficială și a cerut rambursarea taxelor de școlarizare după ce a descoperit că profesorul ei utiliza în secret aplicația de Inteligență Artificială pentru a genera materialul de curs.
Cadrul didactic în cauză a recunoscut ulterior că apelează la mai multe platforme de acest tip.
Studentă: Profesorul ne-a spus că nu folosim Inteligența Artificială. Apoi a folosit-o chiar el
Incidentul evidențiază tendința îngrijorătoare a corpului profesoral din instituțiile de învățământ superior de a folosi Inteligența Artificială.
Asta, după ce, în trecutul recent, chiar profesorii au dat tonul, acuzându-i pe studenții că trișează la examene și lucrări cu ajutorul ChatGPT.
Ella Stapleton a devenit suspicioasă în legătură cu conținutul de curs al profesorului său de Afaceri.
Ea a detectat semne ale conținutului generat cu Inteligență Artificială, inclusiv o citare „ChatGPT” în bibliografie, greșeli de scriere recurente și imagini necorelate cu textul sau, pur și simplu, greșite.
„Profesorul ne spune să nu folosim Inteligența Artificială, apoi a folosit-o chiar el”, a declarat Stapleton pentru New York Times.
În plângerea oficială depusă la Facultatea de Afaceri de la Northeastern University, studenta a acuzat faptul că profesorul le-a ascuns studenților faptul că apelează la ChatGPT pentru a-și susține cursul.
Ea a criticat abordarea didactică a acestuia și a cerut înapoi taxe în valoare de 8.000 de dolari.
Universitatea a decis în cele din urmă să respingă reclamația studentei din ultimul an.
Conform politicii Northeastern University privind IA, orice facultate sau student „trebuie să atribuie în mod corespunzător sursa atunci când utilizează un sistem IA pentru a genera conținut ce este inclus într-o publicație academică sau trimis oricărei publicații sau altei organizații care solicită atribuirea conținutului”.
Se prevede, de asemenea, că aceia care utilizează tehnologia „trebuie să verifice periodic rezultatele sistemului de Inteligență Artificială pentru a se asigura că ele sunt corecte și adecvate scopului dorit și să revizuiască/actualizeze aceste rezultate, după caz.”
Ce spune profesorul prins cu ChatGPT
Rick Arrowood, profesorul implicat în incident, a recunoscut că a folosit diverse instrumente de inteligență artificială - inclusiv ChatGPT, motorul de căutare Perplexity AI și un generator de prezentări AI numit Gamma.
„Privind retrospectiv, mi-aș fi dorit să fi fost mai atent cu asta”, a mărturisit el.
El a adăugat că profesorii ar trebui să evalueze cu atenție integrarea Inteligenței Artificiale în procesul didactic și să fie transparenți cu studenții cu privire la momentul și modul în care o folosesc.
„Dacă experiența mea poate fi ceva din care oamenii pot învăța, atunci sunt împăcat”, a adăugat el.
IA schimbă regulile jocului între studenți și profesori
Multe colegii universitare în SUA și în lume fie interzic complet aplicațiile IA în activitatea academică, fie impun restricții asupra utilizării IA.
Studenții au fost printre primii care au adoptat ChatGPT după lansarea sa la sfârșitul anului 2022, descoperind rapid că pot "realiza" eseuri și "rezolva" teme în câteva secunde.
Utilizarea ChatGPT a creat neîncredere între studenți și profesori, ultimii străduindu-se să identifice și să sancționeze utilizarea IA în activitatea academică a primilor.
Acum, rolurile sunt pe cale să se schimbe. Presa internațională semnalează că studenții accesează site-uri precum Rate My Professors pentru a se plânge de utilizarea sau abuzul de aplicații IA de către profesorii lor.
De asemenea, studenții argumentează că plătesc taxe pentru a fi instruiți de profesori umani, nu de tehnologia pe care o pot accesa gratuit.