
Vizitatorii unui obiectiv turistic secular din estul Chinei au luat-o la fugă speriați după ce sute de țigle de pe acoperiș s-au desprins și au căzut de la peste două etaje înălțime.
Turnul Tobei din Fengyang – construit în 1375 și folosit pentru a anunța începutul ceremoniilor și ora exactă – este unul dintre cele mai mari astfel de turnuri din China, potrivit presei de stat citată de CNN.
Turnul este o atracție turistică majoră în provincia Anhui, situată la 260 de kilometri de Beijing, capitala Chinei.
Însă luni, liniștea din jurul sitului a fost spulberată când sute de țigle au început să alunece de pe acoperiș și să se prăbușească la sol, ridicând un nor uriaș de praf.
„Căderea țiglelor a durat un minut sau două”, a declarat un martor pentru Yangcheng Evening News, un ziar controlat de stat.
Un alt martor a povestit că a auzit clar sunetul țiglelor căzând una după alta dintr-un magazin aflat la intrarea în Turnul Tobei.
„Nu era nimeni în piață și nimeni nu a fost rănit”, a declarat acesta pentru publicația The Beijing News.
In China, a 650-year-old tower collapsed after an expensive renovation
— NEXTA (@nexta_tv) May 21, 2025
In the city of Fengyang, the roof of the ancient Drum Tower, built in 1375, caved in — just a year after undergoing a costly restoration.
Local authorities blamed the wind, but on social media, people are… pic.twitter.com/SS0DyTjbk7
„Dacă s-ar fi întâmplat puțin mai târziu, ar fi fost mulți copii care se jucau (lângă turn) după cină.”
Biroul local de cultură și turism a declarat că nu au fost raportate victime și că „situația este în curs de investigare”.
Prăbușirea a avut loc la doar un an după ce turnul fusese renovat, în urma unor daune minore la acoperiș.
Totuși, clădirea este formată din două părți: baza originală din epoca Ming și turnul de deasupra acesteia. Daunele s-au produs în principal la partea superioară, care fusese reconstruită în 1995, potrivit oficialilor locali.
Comitatul Fengyang este faimos pentru istoria și cultura sa și a fost locul de origine al lui Zhu Yuanzhang (Împăratul Hongwu), fondatorul dinastiei Ming.
El a condus o epocă prosperă, alimentată de comerț internațional puternic și o populație în creștere.
În această perioadă, China a înlocuit moneda tradițională din argint și aur cu bani de hârtie.