Antena 3 CNN Externe A fost la un pas de moarte după un test COVID. O bucată de tampon i-a ajuns în plămâni

A fost la un pas de moarte după un test COVID. O bucată de tampon i-a ajuns în plămâni

O femeie a fost la un pas de moarte în urma unui test COVID. Britanica de 51 de ani era internată pentru o operație pe creier, însă problemele se pare că au apărut din altă cauză.

A fost la un pas de moarte după un test COVID. O bucată de tampon i-a ajuns în plămâni
de Andreea Cigolea    |    27 Oct 2020   •   10:00

O bucată de tampon i-a ajuns în plămâni, în urma testului COVID-19 făcut înaintea intervenţiei chirugicale. Căile respiratorii ale femeii au fost blocate de o bucată dintr-un tampon folosită pentru test.  

Pacienta urma să fie supusă unei craniotomii, în care o traheostomie era necesară pentru a o ajuta să respire. După cum prevede protocolul, o asistentă medicală a efectuat o probă de rutină pentru SARS-CoV-2, însă s-a rupt și a intrat în bronhii prin gaura făcută de traheostomie. Starea pacientei s-a agravat rapid.

Tamponul, extras cu succes prin bronhoscopie

În urma unui computer tomograf, medicii au putut vedea de unde vine problema exact. Cu ajutorul unei mici camere introduse în cavitate, medicii au putut determina locația exactă a acestui vârf de tampon, care a fost extras cu succes prin bronhoscopie.

Nefericitul caz a fost semnalat inclusiv într-o revistă științifică, BMJ Case Reports. Potrivit autorilor articolului, stresul asociat cu riscul de contaminare cu coronavirus poate determina personalul medical să facă mai multe greșeli atunci când are de-a face cu un pacient care e supus unei traheostomie.

Tot ce trebuie să ştim despre testarea pentru COVID

''Vorbim de testarea de tip PCR. E departe de a fi un test imbatabil, dar oriunde în lume este varianta pe care o alegem când vrem să punem diagnostic, cu minisuri şi cu plusuri, e clar. Contează foarte mult şi cum se face recoltarea, contează ce experienţă are cel care face recoltarea. De multe ori teste pot să iasă negative, deşi pacientul este în continuare pozitiv. Cel mai adesea iese fals negativ, asta ţine de recoltare, ţine şi de momentul când ne-am infectat, pentru că dacă suntem la debutul bolii, cu siguranţă testul va ieşi negativ” a explicat medicul Adrian Marinescu la Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea.

×
Subiecte în articol: test COVID plamani
Parteneri
Val de aer polar în România! Temperaturi de până la -20 de grade!
x close