Antena 3 CNN Externe Reacția Moscovei după ce SUA au anunțat noi sisteme HIMARS pentru Ucraina. Un diplomat rus vorbește de "cele mai grave consecințe"

Reacția Moscovei după ce SUA au anunțat noi sisteme HIMARS pentru Ucraina. Un diplomat rus vorbește de "cele mai grave consecințe"

Decizia SUA de a trimite Ucrainei mai mult ajutor militar crește pericolul unei confruntări militare directe între Rusia și Occident.

Reacția Moscovei după ce SUA au anunțat noi sisteme HIMARS pentru Ucraina. Un diplomat rus vorbește de "cele mai grave consecințe"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    05 Oct 2022   •   13:57

Avertismentul a fost formulat de administrația rusă și vine după ce oficialii americani au anunțat un nou pachet militar destinat Kievului, în valoare de 625 de milioane de dolari, care conține încă patru sisteme de artilerie cu rachete, de înaltă mobilitate, cunoscute drept HIMARS.

În total, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, administrația Biden a anunțat angajamente în valoare de 17 miliarde de dolari sub formă de sprijin militar pentru Kiev.

Forțele ucrainene au realizat câștiguri militare semnificative în ultimele săptămâni iar armamentul furnizat de Occident ar fi jucat un rol esențial în aceste victorii, potrivit analiștilor militari.

În acest context, ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, a spus că ultimul pachet de asistență militară pentru Ucraina reprezintă "o "amenințare imediată" la adresa Moscovei.

Antonov a catalogat SUA drept "parte" în confruntarea militară.

Ambasadorul rus în SUA avertizează cu privire la "cele mai grave consecințe"

El a susținut că decizia americanilor de a continua să livreze arme grele în Ucraina "reușește doar să asigure Washingtonului statutul de participant la conflict" iar "rezultatul va consta într-o prelungită vărsare de sânge și noi victime".

"Facem apel la Washington să înceteze acțiunile provocatoare care ar putea conduce la cele mai grave consecințe", a concluzionat diplomatul rus.

După înfrângerile majore din ultimele săptămâni în Ucraina, Rusia s-a angajat să se apere "prin toate mijloacele de care dispune", fără a exclude recurgerea la arme nucleare.

Președintele rus Vladimir Putin a ratificat, miercuri, anexarea celor patru regiuni ucrainene - Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie - votată luni și marți în Parlamentul de la Moscova.

Anexarea, ilegală conform dreptului internațional, a fost proclamată în pofida faptului că Rusia nu controlează complet niciuna dintre cele patru regiuni.

Foto: sistem american HIMARS

×
Subiecte în articol: SUA Rusia confruntare directă HIMARS
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close