Antena 3 CNN Externe NASA, investigație după ce o pungă a fost descoperită pe Marte

NASA, investigație după ce o pungă a fost descoperită pe Marte

Specialiștii NASA au demarat o investigație după ce un obiect necunoscut, care pare a fi o pungă, a fost văzută pe Marte atașat de unul dintre picioarele elicopterului NASA Ingenuity.

NASA, investigație după ce o pungă a fost descoperită pe Marte
Sursa foto: NASA
de Gabriel Dano    |    04 Oct 2022   •   22:00

Specialiștii bănuiesc că respectiva pungă ar putea proveni de la echipamentele trimise pe Marte, dar chiar și așa faptul este atent cercetat.

Totul s-a petrecut pe 24 septembrie când camera de navigație a elicopterului Ingenuity a surprins obiectul necunoscut, în timpul celui de-al 33-lea său zbor pe Marte.

Potrivit NASa, astfel de rămășițe nu au mai fost observate în timpul zborurilor anterioare.

Punga de plastic apare în imaginile captate de camera de navigație câteva secunde bune, după care obiectul se desprinde de piciorul elicopterului și ajunge pe suprafața planetei Marte.

NASA mai transmite și că datele telemetrice din timpul zborului, dar și cercetările efectuate după zbor nu au afectat în niciun fel nici roverul Perseverance, nici elicopterul Ingenuity.

Roverul marțian NASA Perseverance a depistat pe Planeta Roșie gunoi de proveniență umană

"Echipa mea a observat ceva neașteptat: o bucată de pătură izotermă, despre care se crede că ar proveni de la etajul descendent cu ajutorul căruia am aterizat pe planetă în 2021", a fost textul unui anunț postat pe contul Twitter al Perseverance în iunie 2022.

Perseverance a ajuns pe Marte în februarie 2021. De atunci, roverul a cercetat craterul Jezero în căutarea urmelor de viață extraterestră.

A găsit, în schimb, resturi ale activității umane care a făcut posibilă trimiterea sa pe planetă. Echipa Perseverance s-a declarat surprinsă să găsească restul de pătură izotermă în locul menționat de rover, dat fiind că acesta a aterizat într-o zonă situată la 2 kilometri distanță.

O ipoteză este că deșeul a fost purtat de vânturile marțiene.

Păturile izoterme sunt folosite pentru a controla temperaturile extreme din spațiu iar Perseverance a fost învelit în acest tip de folii înainte de lansarea de pe Pământ.

×
Subiecte în articol: NASA Marte Ingenuity
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close