Antena 3 CNN Externe Navalnîi somează Moscova: Dați-mi hainele înapoi! În replică, autoritățile ruse i-au dizolvat partidul

Navalnîi somează Moscova: Dați-mi hainele înapoi! În replică, autoritățile ruse i-au dizolvat partidul

Opozantul politic rus Alexei Navalnîi a cerut, luni, autorităților ruse să-i restituie hainele pe care le purta în ziua în care a fost otrăvit cu un agent neurotoxic. Într-o postare pe blog, Navalnîi a menționat că hainele i-au fost luate în perioada în care a fost spitalizat în Rusia și că ele reprezintă o probă materială extrem de importantă în cazul otrăvirii sale.

Navalnîi somează Moscova: Dați-mi hainele înapoi! În replică, autoritățile ruse i-au dizolvat partidul
Sursa foto: Navalny/Instagram
de Adrian Iclozan    |    21 Sep 2020   •   19:50

"Cer ca hainele să-mi fie restituite într-un ambalaj de plastic", a menționat el, acuzând autoritățile ruse că vor să mușamalizeze scandalul la nivel intern. 

"Nu există nicio anchetă penală. Există doar o investigație preliminară care se referă la spitalizarea mea. De parcă nu aș fi intrat în comă în timpul unui zbor, ci mi-aș fi rupt piciorul într-un supermarket", a scris Navalnîi pe blog.

Politicianul a mai precizat că agentul neurotoxic a fost găsit "în corpul și pe corpul său".

Analize multiple efectuate în Germania, unde Navalnîi este spitalizat în prezent, au confirmat că acesta a fost expus la o substanță din gama Noviciok, o otravă folosită anterior la Londra de către agenți GRU, într-o tentativă ratată de asasinare a fostului spion rus Serghei Skripal. 

Rusia, somată să ancheteze tentativa de asasinat

Navalnîi a postat pe rețelele sociale fotografii care arată că se poate deplasa fără ajutor în spital.

Afacerea otrăvirii sale a declanșat reacții de condamnare din partea statelor occidentale, care au cerut o investigație completă și identificarea și pedepsirea vinovaților.

Cancelarul Angela Merkel a spus chiar că țara sa ar putea reconsidera soarta gazoductului North Stream 2 - care urmează să aducă în Germania gaz rusesc pe sub Marea Baltică - în urma acestei afaceri.

Navalnîi își revine, justiția rusă îl lasă fără partid

În aceeași zi în care opozantul a denunțat pe blog pasivitatea autorităților de la Moscova, Curtea Supremă a Federației Ruse a decis desființarea formațiunii "Rusia Viitorului", fondată de Navalnîi, relatează agenția Tass.

Instanța supremă a dat astfel curs unei cereri formulate de Ministerul rus al Justiției. 

Cu un an în urmă, autoritățile de la Moscova au refuzat înregistrarea acestei formațiuni, sub pretextul că există deja o organizație cu același nume.

×
Subiecte în articol: Aleksei Navalnîi Noviciok
Parteneri
Tzancă Uraganu, Florin Salam şi multă poliţie la priveghiul de la Iasi
x close