Antena 3 CNN Externe Orașul european de pe malul Mediteranei unde aparatele de aer condiționat sunt interzise. Localnicii se toarnă reciproc la poliție

Orașul european de pe malul Mediteranei unde aparatele de aer condiționat sunt interzise. Localnicii se toarnă reciproc la poliție

Portofino aparat de aer conditionat
Fațade colorate ale clădirilor din Portofino (stânga) și aparat de aer condiționat (dreapta). Surse foto: hetpa / Abaca Press & Getty Images
de A.I.    |    13 Aug 2024   •   07:00

Stațiune faimoasă printre bogătașii planetei și reședință pentru doar ceva mai puțin de 400 de oameni, o localitate de pe malul Mediteranei este în pragul unei revolte, scrie The Guardian.

Este vorba despre Portofino, un orășel din nord-vestul Italiei.

Duminică, aici a venit Madonna la o petrecere găzduită de Dolce & Gabbana. La începutul verii, localitatea a fost izolat pentru a găzdui 800 de invitați la o petrecere înainte de nunta miliardarilor indieni Anant Ambani și Radhika Merchant, care a costat 139 de milioane de euro.

Însă știrile despre vedetele care vin la Portofino riscă să fie eclipsate de un scandal local, care implică administrația, poliția și vecinii care se toarnă unii pe alții. 

În centrul disputei se află aparatele de aer condiționat, instalate ilegal de către rezidenții care nu mai suportă căldura sufocantă.

Din 1935, Portofino face parte dintr-un parc național regional și, până acum câțiva ani, instalarea aparatelor de aer condiționat pe clădirile sale în culori pastelate era complet interzisă.

Pe măsură ce verile au devenit mai călduroase, regulile s-au mai relaxat, pentru a permite utilizarea acestor dispozitive care au devenit, practic, indispensabile.

Însă proprietarii trebuie să obțină în prealabil permisiunea autorităților locale și să se asigure că dispozitivele sunt amplasate discret, fără a afecta frumusețea locului.

Localnicii din Portofino au riscat să fie amendați cu zeci de mii de euro, pentru a nu muri de cald

O investigație recentă a poliției din localitate a identificat 22 de unități instalate ilegal pe acoperișuri și terase între lunile ianuarie și mai.

Alte 15 dispozitive au apărut din luna iunie, odată cu creșterea temperaturilor.

Matteo Viacava, primarul din Portofino, a negat informațiile din presa italiană, potrivit cărora poliția ar fi folosit drone în cadrul anchetei.

"Totul a început iarna trecută, când cineva a montat un aparat de aer condiționat care a acoperit o mare parte dintr-o stradă foarte îngustă", a declarat el pentru The Guardian.

"Verile au devenit mult mai calde, iar lunile iulie și august sunt sufocante și foarte umede. Nu vrem ca oamenii să sufere și să aibă somnul perturbat de căldură. Cu toții depindem de aer condiționat în prezent. Însă Portofino este situat într-un parc regional și există reguli care trebuie respectate", a continuat edilul.

Corriere della Sera a relatat o adevărată "vendetta" în rândul localnicilor, alimentată de denunțuri între vecini. Potrivit publicației italiene, unii rezidenți au încercat să își ascundă aparatul de aer condiționat sau să îl deghizeze prin vopsire, pentru a se armoniza cu împrejurimile.

Publicația italiană menționează localnici care și-au vizitat vecinii doar pentru a fotografia pe ascuns aparatul de aer condiționat, trimițând apoi imaginile poliției.

Cei care "strică" frumusețea orașului cu aparatul de aer condiționat probabil că-și salvează sănătatea sau chiar viața.

Totodată, ei riscă amenzi de până la 43.000 de euro.

Primarul din Portofino spune însă că scopul restricțiilor nu este de a amenda localnicii.

"Vrem doar să ne asigurăm că sunt respectate regulile și că frumusețea Portofino este păstrată. Aparatele trebuie să fie amplasate în locuri care nu sunt vizibile. Încet, încet, punem totul în ordine", crede primarul Viacava.

La fel ca alte țări din sudul și estul continentului european, Italia a fost afectată de valuri de căldură consecutive începând cu mijlocul lunii iunie din acest an.

Luni, Ministerul italian al Sănătății a plasat 17 orașe în stare de alertă roșie. Persoanele din aceste localități sunt sfătuite să evite expunerea directă la soare între orele 11.00 și 18.00.

Cererea de aer condiționat în Italia a crescut vertiginos în ultimii ani.

Un document din 2022 al Istat, agenția națională de statistică, a arătat că jumătate din gospodăriile italiene aveau o unitate de aer condiționat.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close