Antena 3 CNN Externe Parisul ridică miza după arestarea unui vas britanic de pescuit: "Britanicii înțeleg doar limbajul forței!"

Parisul ridică miza după arestarea unui vas britanic de pescuit: "Britanicii înțeleg doar limbajul forței!"

Ministrul francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, a promis o abordare de "toleranță zero" în disputa cu Marea Britanie asupra drepturilor de pescuit, scrie The Telegraph.

Parisul ridică miza după arestarea unui vas britanic de pescuit: "Britanicii înțeleg doar limbajul forței!"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    28 Oct 2021   •   16:55

Acesta a comentat incidentul în care un vas de pescuit britanic a fost arestat în portul Le Havre iar un alt vas britanic a fost avertizat pentru pescuit fără drept în apele franceze.

"Trebuie să vorbim limbajul forței și mi-e teamă că este singurul pe care îl va înțelege guvernul britanic. Vom arăta zero toleranță, zero indulgență", a spus Beaune (foto principală).

Incidentul vine în contextul în care Parisul amenință să blocheze accesul traulerelor britanice în porturile franceze, drept represalii pentru faptul că Londra refuză să acorde întreaga cotă de permise de pescuit în apele sale pentru pescarii europeni, implicit pentru cei francezi.

Vasul britanic a fost arestat miercuri. Potrivit autorităților franceze, pescarii britanici ar fi colectat peste două tone de scoici zona economică exclusivă a Franței fără să dețină permis pentru astfel de operațiuni în regiunea respectivă.

"Prin urmare, căpitanul vasului va suporta o amendă de 75.000 de euro precum și sancțiuni administrative", a spus, joi, Cyrille Fournier, procurorul adjunct din Le Havre.

Ministru francez: "Nu este un război, este o luptă"

Annick Girardin, ministrul francez pentru afaceri maritime, a scris pe Twitter că "două vase britanice au fost amendate în timpul verificărilor obișnuite în largul portului Le Havre".

"Primul vas nu s-a conformat spontan. A fost avertizat. Al doilea nu avea permis de pescuit în apele noastre. A fost îndreptat spre port și predat autorităților judiciare", a precizat Girardin.

"Nu este un război, este o luptă", a spus ea, conform postului de radio RTL.

Britanicii resping acuzațiile de pescuit ilegal

George Eustice, ministrul britanic pentru mediu, susține că vasul reținut de autoritățile franceze a avut, în trecut, permis de pescuit. 

"Se afla pe lista furnizată inițial de Organizația pentru Management Maritim Uniunii Europene. Prin urmare, Uniunea Europeană, a acordat o licență. Vedem informații care spun, că pentru anumite motive, (vasul) a fost retras de pe listă. Nu e clar de ce s-ar fi întâmplat asta", a declarat Eustice.

Proprietarul vasului acuză, la rândul lui, că nava sa de pescuit (foto interior) este folosită ca "pion" în disputa dintre părți. 

Andrew Brown, directorul companiei MacDuff Shellfish, contestă acuzațiile de pescuit ilegal.

"Accesul flotei britanice de pescuit scoici în apele franceze este prevăzut în baza acordului Brexit referitor la pescuit. Activitatea companiei este perfect legală. Se pare că vasul nostru este încă un pion în disputa în curs de derulare dintre Franța și Marea Britanie pe marginea implementării acordului Brexit", a declarat el.

Parisul a pregătit lista cu sancțiuni și amenință să o aplice de săptămâna viitoare

Miercuri, Franța a publicat o listă de sancțiuni care ar putea intra în vigoare din data de 2 noiembrie dacă nu se înregistrează progrese în disputa cu Marea Britanie în legătură cu permisele de pescuit.

Potrivit Parisului, este vorba despre următoarele măsuri "țintite":

  • Împiedicarea debarcării vaselor britanice de pescuit în porturile franceze
  • Intensificarea verificărilor sanitare și la frontieră asupra produselor britanice
  • Întărirea controalelor de securitate asupra ambarcațiunilor britanice
  • Sporirea verificărilor în cazul camioanelor care se duc și vin din Marea Britanie.

Alte sancțiuni, în pregătire, ar putea include oprirea livrării de electricitate în Insula Jersey, amenințare evocată frecvent de francezi în ultima perioadă.

Parisul se plânge că Londra a blocat jumătate dintre permisele de care francezii au nevoie pentru a pescui în apele britanice, după ce Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană.

Potrivit francezilor, autoritățile de la Londra și din insula Jersey, dependență a Coroanei Britanice, au refuzat, luna trecută, să acorde permisele solicitate de "zeci de vase franceze" și susțin că britanicii încalcă acordul Brexit.

Guvernul britanic susține că a acordat 98% dintre permisele pentru statele europene.

Însă ministrul Girardin afirmă că aceste date sunt false.

"Cifra de 98% din licențele acordate de Regatul Unit europenilor este falsă. Doar 90,3% au fost acordate. Evident, cele 10% care lipsesc sunt pentru francezi", a scris Girardin pe Twitter.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close