Antena 3 Externe Rasism în Africa de Sud. Angajaţi de culoare umiliţi de albi (IMAGINI ŞOCANTE)

Rasism în Africa de Sud. Angajaţi de culoare umiliţi de albi (IMAGINI ŞOCANTE)

28 Feb 2008   •   11:07
Rasism în Africa de Sud. Angajaţi de culoare umiliţi de albi <font color="red">(IMAGINI ŞOCANTE)</font>

Isprava unor tineri albi a provocat un scandal uriaş în Africa de Sud. Aceştia şi-au bătut joc şi i-au umilit pe câţiva angajaţi de culoare ai universităţii la care învăţau. Tinerii au filmat totul, iar înregistrarea a fost dată publicităţii. Populaţia de culoare a reacţionat imediat. În imagini se vede cum cei cinci angajaţi de culoare, unii dintre ei în vârstă, sunt îngenuchiaţi şi obligaţi să mănânce mâncare de câine, în care tinerii urinaseră.
Tinerii nu s-au oprit aici şi i-au forţat pe cei cinci să bea bere şi apoi să alerge pe terenul de sport. Oamenii au suportat cu greu tortura şi umilinţele.

ANGAJAŢI DE CULOARE UMILIŢI DE ALBI - IMAGINI ŞOCANTEIncidentele s-au întâmplat anul trecut. Iar acum, aşa-zisa "glumă" s-a transformat într-un adevărat scandal în Africa de Sud, după ce filmuleţul a fost dat publicităţii. Poliţia a fost nevoită să recurgă la gaze lacrimogene pentru a calma spiritele în timpul marşurilor de protest. Cinci studenţi au fost arestaţi, dar eliberaţi la scurt timp.

Nimeni nu înţelege cum s-a putut întâmpla un astfel de abuz. ?Nu putem tolera o astfel de situaţie, această instituţie e ca o insulă, un loc unde rasismul poate fi practicat. Suntem o democraţie de 13 ani, oamenii de acest fel nu au loc aici, ar trebuie să părăsească ţara. E oribil?, spun oamenii revoltaţi.

Doi dintre tinerii implicaţi în scandal au absolvit universitatea anul trecut. Ceilalţi doi studenţi nu au voie să părăsească campusul. Sud-africanii sunt foarte sensibili la orice fel de act de rasism, care le aduce aminte de perioada apartheidului.

?Apartheid? înseamnă separare în limba africană, iar perioada respectivă din istoria Africii de Sud este ascociată cu un sistem social, politic şi economic rasist impus de guvernele minorităţii albe, în secolul XX. Apartheidul prevedea segregarea raselor, iar majorităţii negre i se interzicea, printre altele, dreptul la vot şi libera circulaţie.

Antena3.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close