Antena 3 CNN Externe Criză diplomatică gravă la Ankara. Președintele turc amenință să-i expulzeze pe ambasadorii din SUA, Germania și alte 8 state vestice

Criză diplomatică gravă la Ankara. Președintele turc amenință să-i expulzeze pe ambasadorii din SUA, Germania și alte 8 state vestice

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat cu expulzarea ambasadorilor din SUA, Germania și din alte opt state vestice după ce aceștia au condamnat detenția unui lider al societății civile.

Criză diplomatică gravă la Ankara. Președintele turc amenință să-i expulzeze pe ambasadorii din SUA, Germania și alte 8 state vestice
Sursa foto: hepta / Ali Balikci
de Adrian Iclozan    |    21 Oct 2021   •   14:15

Filantropul și activistul Osman Kavala, în vârstă de 64 de ani și născut la Paris, a fost încarcerat, fără a fi condamnat, încă din 2017 și a devenit simbolul intoleranței președintelui turc față de disidență, notează AFP.

Luni, cei 10 ambasadori au dat publicității o declarație comună în care arată că ținerea lui Kavala în detenție "aruncă o umbră" asupra Turciei.

Reprezentații SUA, Germaniei, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Olandei, Noii Zeelande, Norvegiei și Suediei au cerut "o rezolvare dreaptă și rapidă" a acestui caz.

Cei zece au fost convocați a doua zi la Ministerul turc de externe.

"I-am spus ministrului nostru de externe că nu ne permitem luxul de a-i găzdui (pe cei 10 diplomați, n.r.) în țara noastră", a fost reacția lui Erdogan, consemnată de presa turcă.

Președintele de la Ankara și-a ieșit din fire în fața reporterilor, în avionul cu care se întorcea dintr-un turneu în Africa.

"Este în atribuțiile voastre să îi dați o astfel de lecție Turciei? Cine sunteți voi?", a continuat Erdogan, conform declarațiilor transmise, joi, de radiodifuzorul privat NTV.

Kavala, disidentul nominalizat în scrisoarea ambasadorilor, riscă mai multe acuzații legate de protestele anti-guvernamentale din 2013 și de lovitura de stat eșuată din 2016.

Următoarea sa audiere în instanță este programată în data de 26 noiembrie.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close