Antena 3 CNN Externe Primii turiști spațiali care au înconjurat Terra timp de trei zile revin sâmbătă de pe orbită la bordul capsulei Dragon Crew

Primii turiști spațiali care au înconjurat Terra timp de trei zile revin sâmbătă de pe orbită la bordul capsulei Dragon Crew

Capsula Crew Dragon, cu patru turiști spațiali la bord, urmează să revină sâmbătă pe Pământ după un zbor de trei zile în spațiul cosmic, pe o orbită circumterestră, anunță presa internațională.

Primii turiști spațiali care au înconjurat Terra timp de trei zile revin sâmbătă de pe orbită la bordul capsulei Dragon Crew
de Adrian Iclozan    |    18 Sep 2021   •   14:09

Este primul zbor cosmic din istorie în care echipajul capsulei spațiale este format exclusiv din turiști civili.

Pentru a pregăti reintrarea în atmosferă și revenirea pe Pământ, două motoare ale Dragon Crew au fost activate vineri.

Înălțimea orbitei a fost redusă iar vehiculul spațial a fost aliniat pentru intrarea pe traiectoria către locul desemnat pentru amerizare.

Botezată "Resilience", capsula urmează să efectueze o coborâre cu parașuta la suprafața oceanului, în jurul orei locale 19 (ora 2 dimineața, duminică, în România).

Până în prezent, aventura spațială a decurs fără incidente. Echipajul a decolat miercuri, de la centrul spațial Kennedy, situat la Cape Canaveral, statul american Florida.

Cel mai "înalt" zbor cu echipaj uman după oprirea programului Apollo

Capsula Dragon Crew a fost propulsată de racheta reutilizabilă în două trepte Falcon 9. După trei ore, cei patru au atins altitudinea orbitală de croazieră de aproximativ 585 de kilometri, superioară celei la care evoluează Stația Spațială Internațională sau telescopul spațial Hubble.

Reuters notează că este cea mai înaltă orbită la care ajunge un echipaj uman, după încheierea în 1972 a programului spațial american Apollo, dedicat explorării lunare.

De asemenea, acest zbor marchează intrarea companiei SpaceX fondată de miliardarul Elon Musk în businessul turistic spațial.

Cine a zburat cu Resilience

Echipa de pe "Resilience" este condusă de Jared Isaacman, director executiv al firmei de comerț electronic Shift4Payment, care și-a asumat rolul de "comandant al misiunii".

Isaacman (foto), în vârstă de 38 de ani și posesorul unei averi estimate de Forbes la 2,4 miliarde de dolari, a plătit toate cele patru locuri la bordul capsulei pentru o sumă neconfirmată oficial, dar estimată de publicația americană Time la 200 de milioane de dolari.

Omul de afaceri i-a selectat pe ceilalți trei membri ai echipei: profesoara de geologie și fost astronaut-candidat al NASA, Sian Proctor, 51 de ani, asistenta medicală, supraviețuitoare a unui cancer osos, Hayley Arceneaux, 29 de ani și inginerul și veteranul forțelor aeriene americane, Chris Sembroski, 42 de ani.

Isaacman a conceput aventura spațială ca mijloc de a crește conștientizarea și a atrage donații în favoarea uneia dintre cauzele sale favorite: Spitalul universitar pentru copii St Jude din Memphis, un centru dedicat cercetărilor asupra cancerului juvenil.

Cei patru de la bordul capsulei "Resilience" nu au pilotat efectiv vehiculul, acesta fiind diriaj de la sol și cu ajutorul sistemelor autonome.

SpaceX, singurul ofertant de zboruri de agrement pe orbită circumterestră

Reuters mai notează că Isaacman și Proctor au licență de pilot.

Prin comparație cu oferta celorlalți competitori pe nișa zborurilor cosmice de agrement, SpaceX pare cel mai bine plasat, remarcă agenția de presă.

SpaceX a lansat deja mai multe echipaje umane pentru NASA și a efectuat mai multe misiuni de aprovizionare pe Stația Spațială Internațională.

Prin comparație, companiile Virgin Galactic și Blue Origin, fondate de miliardarii Richard Branson și Jeff Bezos au efectuat primele zboruri inaugurale la mijlocul acestui an, ambele misiuni fiind zboruri suborbitale, pe durata a câteva zeci de minute.
 

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close