Antena 3 CNN Externe Reuniune de lucru între Coreea de Nord şi Coreea de Sud, pentru pregătirea negocierilor la nivel înalt

Reuniune de lucru între Coreea de Nord şi Coreea de Sud, pentru pregătirea negocierilor la nivel înalt

Reuniune de lucru între Coreea de Nord şi Coreea de Sud, pentru pregătirea negocierilor la nivel înalt
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
de G.S.    |    09 Iun 2013   •   12:01
Cele două Corei au început duminică, în localitatea de frontieră Panmunjom, o reuniune de lucru destinată pregătirii terenului în vederea unor negocieri la nivel mai înalt, au anunţat oficiali sud-coreeni, relatează AFP, conform Mediafax.
După luni de tensiuni puternice în peninsulă, trei delegaţi de fiecare parte au început discuţiile către ora locală 10.00 (4.00, ora României), a precizat Ministerul sud-coreean pentru Unificare într-un comunicat.
Ordinea de zi urma să poarte asupra restaurării legăturilor comerciale bilaterale, suspendate, inclusiv redeschiderea complexului industrial intercoreean de la Kaesong, situat pe teritoriul nord-coreenan, la aproximativ zece kilometri de frontieră, închis de Phenian în aprilie, când tensiunile în peninsulă au atins cel mai puternic nivel după câteva săptămâni.
Principiul organizării acestei reuniuni pregătitoare a fost lansat joi, în urma unei schimări de poziţie complete şi neaşteptate din partea Coreei de Nord, care şi-a redus la tăcere în mod brusc ameninţările beligerante şi a propus lansarea unui dialog cu Coreea de Sud.
Phenianul a propus angajarea, pentru prima dată după mai mulţi ani, a unor negocieri oficiale asupra unui anumit număr de subiecte de contencios comercial şi umanitare.
Seulul a răspuns prompt propunând o întâlnire interministerială la Seul, iar Phenianul a prezentat vineri o contra-propunere privind deschiderea negocierilor asupra unei serii de subiecte, sugerând să aibă loc o reuniune pe teritoriul său, înaintea reuniunii în Coreea de Sud propuse de Seul.
Cele două ţări au convenit până la urmă să organizeze această primă întâlnire la Panmunjom.
 

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close