Antena 3 CNN Externe Cancelarul austriac, anchetat pentru corupție. Sediul cancelariei, percheziționat. Procurorii au spus ce a făcut Sebastian Kurz cu banii publici

Cancelarul austriac, anchetat pentru corupție. Sediul cancelariei, percheziționat. Procurorii au spus ce a făcut Sebastian Kurz cu banii publici

Cancelarul austriac Sebastian Kurz este investigat sub suspiciunea că a utilizat fonduri guvernamentale pentru a-şi asigura o presă favorabilă.

Cancelarul austriac, anchetat pentru corupție. Sediul cancelariei, percheziționat. Procurorii au spus ce a făcut Sebastian Kurz cu banii publici
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Oct 2021   •   23:02

Anunțul a fost făcut miercuri de Parchetul austriac pentru afaceri economice şi corupție (WKSTA).

"Sebastian Kurz şi alți nouă suspecți, precum şi trei organizații fac obiectul unei anchete pentru mai multe infracțiuni de corupție", a precizat instituția într-un comunicat.

În cursul dimineții au avut loc percheziții, care au vizat sediul Partidului Popular Austriac (ÖVP), cancelaria şi Ministerul de Finanțe.

Potrivit DPA, citată de Agerpres, anchetatorii au căutat corespondență electronică precum şi dispozitive de stocare a datelor.

Cercul colaboratorilor lui Kurz a fost vizat, între cei intrați în atenția procurorilor aflându-se un purtător de cuvânt, un consilier media şi principalul său strateg.

"Între 2016 şi 2018 resursele ministerului au fost utilizate pentru a finanța sondaje de opinie parțial manipulate, care serveau unui interes politic exclusiv partizan", a comunicat Parchetul austriac.

În această perioadă Sebastian Kurz (foto) nu devenise cancelar încă, dar participa la guvernare.

Potrivit procurorilor, un grup media ar fi primit plăți în schimbul publicării sondajelor favorabile.

Mai multe publicații austriece au scris că "grupul media" invocat de procurori este cel care deține tabloidul Österreich.

Însă ziarul respectiv neagă susținerile anchetatorilor.

"În niciun moment nu a existat o înțelegere între grupul media Österreich şi Ministerul de Finanțe privind plata unor sondaje prin reclame", a reacționat grupul.

Sebastian Kurz face deja obiectul unei anchete pentru false declarații în fața unei comisiei parlamentare, dar nu este inculpat în acest stadiu.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: Sebastian Kurz coruptie
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close