Antena 3 CNN Externe Serghei Lavrov a vorbit despre Călin Georgescu la Riad. Ministrul de Externe al Rusiei a mințit că România cere bucăți din Ucraina

Serghei Lavrov a vorbit despre Călin Georgescu la Riad. Ministrul de Externe al Rusiei a mințit că România cere bucăți din Ucraina

A.D.
5 minute de citit Publicat la 17:09 18 Feb 2025 Modificat la 11:31 19 Feb 2025
lavrov si putin getty
Seghei Lavrov, mâna dreaptă a lui Vladimir Putin. Foto: Getty

Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, a vorbit, în conferința de presă de la Riad, la finalul negocierilor cu Marco Rubio și delegația SUA, despre declarațiile făcute de Călin Georgescu referitoare la revendicarea de către România a unor teritorii din Ucraina. Lavrov a ridicat declarațiile lui Georgescu la rand de poziție oficială a României, deși acesta nu este reprezentant oficial al României, iar Ministerul Afacerilor de la București a reiterat sprijinul țării noastre pentru integritatea și suveranitatea Ucrainei. 

”Sunt declarațiile făcute de de o serie de țări din UE despre dorința de a fi la masa negocierilor, nu au fost astăzi în Riad, şi sunt declarații ale lor despre drepturile istorice asupra pământurilor ucrainene. (...) Nu știu… Există astfel de discuţii, și politicieni din România au vorbit despre asta în ultima perioadă. Nu pot să ghicesc ce vor”, a spus Serghei Lavrov la conferința de presă.

Întrebarea la care a dat acest răspuns Lavrov a venit de la TASS, agenția de presă a Kremlinului, care apoi a titrat, pe canalul său de Telegram: ”România și alte câteva țări UE discută despre pretenții teritoriale în Ucraina”. 

Lavrov a reluat, de la înălțimea funcției sale, declarațiile făcute săptămâna trecută de Serghei Narîșkin, șeful spionilor ruși și președintele Societății Istorice Ruse, care l-a promovat pe candidatul Călin Georgescu la o reuniune de la Moscova în care a vorbit despre împărțirea Ucrainei cu vecinii acesteia, inclusiv România și Polonia. Narîșkin s-a folosit de un interviu acordat de Georgescu pentru a justifica teza rușilor că vecinii Ucrainei sunt gata să rupă bucăți din teritoriul său și să o împartă cu Rusia.

„Ţara a fost adusă la o catastrofă, iar prăbușirea statalității Ucrainei se prefigurează inevitabil. În aceste condiții, peste tot, mai ales în Europa de Est, au existat judecăți potrivit cărora, din cauza iminentei prăbușiri a Ucrainei, pământurile sale vor fi date țărilor vecine. Colegii au pregătit o mică selecție de astfel de citate și aș dori să le pun într-un videoclip”, a spus Narîșkin la o masă rotundă intitulată „De la Harkov la Ujgorod: istoria conflictelor și compromisurilor teritoriale”, unde a proiectat un clip în care Călin Georgescu, la podcastul lui Ion Cristoiu, a spus că România are interes să revendice Bucovina și Basarabia de Sud.

Clipul proiectat de Narîșkin a început cu o declaraţie a lui Viktor Orban, în care spune că Ucraina este un teritoriu disputat de secole. Apoi este redat un citat al liderului Partidului Maghiar "Patria Noastră", care spunea că dacă Ucraina îşi pierde statalitatea în urma războiului, va revendica Transcarpatia. În materialul video a mai apărut şi Igor Dodon, fostul preşedinte al Moldovei, precum şi liderul Partidului Renaşterii din Bulgaria care este citat de Societatea Istorică Rusă revendicând Basarabia de Sud. 

Fragmentul din podcastul cu Georgescu, pe care Serghei Lavrov l-a menționat drept politică de stat a României: 

Călin Georgescu: Se schimbă lumea. Se vor schimba frontiere. Mai mult de atât - dacă se schimbă frontiere, unde suntem noi? Avem Bucovina de Nord - interes. Avem Bugeacul, avem Maramureșul de Nord - corect? Din fosta… cum se chema… Transcarpatia! Mai rămâne și pe la unguri… Lvovul, care o să rămână la polonezi, și Malorusia…

Ion Cristoiu: Dumneavoastră pariați pe o împărțire? 

Călin Georgescu: Sută la sută.

Ucraina a reacționat vehement după aceste declarații, iar MAE de la București a transmis un mesaj clar de susținere a integrității teritoriale a țării vecine: "Ministerul Afacerilor Externe reiterează cu fermitate poziția fermă în sprijinul suveranității, integrității teritoriale și independenței Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Această poziție este clară și înrădăcinată în dreptul internațional, interesul național și o politică externă de lungă durată bazată pe valori". 

SUA şi Rusia au convenit la întâlnirea avută marţi în Arabia Saudită patru principii ce privesc normalizarea relaţiilor lor bilaterale şi soluţionarea negociată a războiului din Ucraina, a declarat secretarul american de stat Marco Rubio, potrivit CNN, citat de Agerpres.

În primul rând, a precizat şeful diplomaţiei americane în faţa presei după întâlnirea delegaţiei sale cu cea condusă de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, cele două părţi au convenit "să restabilească funcţionalitatea misiunilor lor diplomatice de la Washington şi Moscova", întrucât "pentru a progresa, avem nevoie de reprezentanţe diplomatice care să opereze şi să funcţioneze normal".

În al doilea rând, "vom desemna o echipă la nivel înalt pentru a ajuta la negocierea soluţionării conflictului din Ucraina într-un mod care să fie durabil şi acceptabil pentru toate părţile implicate", a continuat Rubio.

Acesta a menţionat de asemenea că a convenit cu Lavrov ca Washingtonul şi Moscova "să înceapă să discute şi să examineze cooperarea atât economică, cât şi geopolitică ce poate rezulta din încheierea conflictului din Ucraina".

Ultimul principiu convenit este ca membrii delegaţiilor care au luat parte la convorbirile de la Riad "să rămână angajaţi în acest proces pentru a se asigura că el se desfăşoară în mod productiv".

Statele Unite şi Rusia au convenit la întâlnirea de la Riad stabilirea unui mecanism de consultări pentru a aborda elementele "iritante în relaţiile bilaterale", cu scopul normalizării acestor relaţii, şi să înceapă să lucreze la o modalitate de a pune capăt războiului în Ucraina, după ce preşedinţii rus şi american, Vladimir Putin şi Donald Trump, au fost de acord în convorbirea lor telefonică de săptămâna trecută să iniţieze negocieri de pace.

Totuşi, conform declaraţiilor oficialilor ruşi şi americani participanţi la întâlnire, discuţiile asupra soluţionării războiului ruso-ucrainean sunt abia la început, iar Washingtonul şi Moscova urmează să-şi desemneze echipe speciale de negociatori.

Răspunzând temerilor Kievului şi ale europenilor că ar putea fi excluşi din aceste tratative şi că Trump şi Putin ar încerca să ajungă separat la o înţelegere pentru încheierea războiului din Ucraina, şeful diplomaţiei americane a asigurat că toate părţile implicate vor trebui să fie la masa tratativelor. Uniunea Europeană "va trebui să fie la masă la un moment dat, întrucât şi ei au sancţiuni" împotriva Rusiei, a subliniat Rubio.

"Astăzi a fost un prim pas al unei călătorii lungi şi dificile, dar unul important", a remarcat la finalul discuţiilor de la Riad şeful diplomaţiei americane, care consideră de asemenea că din perspectiva SUA există "oportunităţi extraordinare" pentru un parteneriat cu Rusia, dar "cheia pentru aceasta este încheierea conflictului" din Ucraina printr-o soluţie "justă şi durabilă".

×
x close