Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Țara care a ridicat un zid de 200 km în 6 luni pentru a se apăra de Rusia

Țara care a ridicat un zid de 200 km în 6 luni pentru a se apăra de Rusia

Polonia a finalizat construcția unui nou zid de frontieră de 200 de kilometri, în încercarea de a descuraja migranții să intre din Belarus.

Țara care a ridicat un zid de 200 km în 6 luni pentru a se apăra de Rusia
Sursa foto: Twitter/visegrad24
de Alexandra Ionescu    |    30 Iun 2022   •   20:33

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki și înalți oficiali de securitate au vizitat joi zona de frontieră pentru a marca finalizarea unui nou zid de oțel înalt de 5,5 metri.

De asemenea, Polonia urmează să ridice starea de urgență vineri, care a blocat intrarea jurnaliştilor și a lucrătorilor pentru drepturile omului în regiunea de frontieră.

Morawiecki a spus că noul zid de graniță face parte din lupta țării împotriva Rusiei.

„Primul semn al războiului din Ucraina a fost atacul [președintelui Belarus] Alexander Lukașenko la granița poloneză”, a spus el într-o conferință de presă.

Autoritățile de la Varșovia cred că regimul Lukașenko a folosit migranții ca instrument pentru a declanșa tensiuni începând cu 2021, când zeci de mii de persoane, în mare parte din Kurdistanul irakian, au încercat să intre în Polonia, Lituania și Letonia din Belarus.

Se știe că cel puțin 20 de persoane au murit între Belarus și Polonia în condiții de îngheț în ultimul an.

Grupurile pentru drepturile omului au acuzat Polonia de dublu standard, primind milioane de ucraineni care fug de invazia Rusiei, blocând totodată intrarea majorității refugiaților asiatici prin Belarus.

„Dacă dai drumul unui refugiat la granița cu Ucraina, ești un erou. Dacă o faci la granița cu Belarus, ești un contrabandist și ai putea ajunge la închisoare pentru opt ani”, a declarat Natalia Gebert, fondatoare și CEO al Dom Otwarty, un ONG polonez care ajută refugiații.

Un raport al Human Rights Watch din această lună spunea că Polonia „împinge în mod ilegal și uneori violent, migranții și solicitanții de azil înapoi în Belarus, unde se confruntă cu abuzuri grave, inclusiv bătăi și violuri de către polițiștii de frontieră și alte forțe de securitate”.

Amnesty International a detaliat, de asemenea, încălcări grave ale drepturilor omului.

×
Subiecte în articol: Belarus Polonia Rusia zid granita razboi migranti
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close