x close

Veşti proaste pentru economia mondială: Spania va rata ţinta de deficit bugetar

de G.S.    |    17 Iun 2012   •   15:31
Veşti proaste pentru economia mondială: Spania va rata ţinta de deficit bugetar 416 Foto: Mediafax/AFP

Spania va rata, probabil, ţinta de deficit bugetar pentru acest an, iar statul ar trebui să adopte reforme mai ample pentru a-şi reduce îndatorarea, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI), citat de BBC.
   
Guvernul de la Madrid ar trebui să diminueze deficitul bugetar la 5,3% în acest an, de la 8,5% anul trecut. Mulţi economişti au afirmat că ţinta este nerealistă.
   
Potrivit FMI, Spania trebuie să strângă venituri din taxe şi să analizeze noi reduceri de cheltuieli. Totuşi, a avertizat instituţia internaţională, Spania nu ar trebui să-şi reducă deficitul prea rapid, având în vedere recesiunea foarte puternică şi şomajul deja ridicat.
   
Spania are cel mai ridicat şomaj din zona euro, cu aproape una din patru persoane fără loc de muncă.
   
Statul a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute un program de până la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor, cu fonduri de la statele zonei euro.
   
La începutul anului, guvernul a decis reduceri de cheltuieli de 27 de miliarde de euro, parte a unuia din cele mai dure programe de austeritate din istoria ţării.
   
Reducerile de cheltuieli şi majorările de taxe au subminat, însă, recuperarea economică a ţării. Spania este din nou în recesiune, iar băncile au un deficit important de capital, având în vedere prăbuşirea pieţei imobiliare.

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati