Antena 3 CNN Externe Compania Cisco, acuzată că a asistat China în monitorizarea şi cenzurarea Internetului

Compania Cisco, acuzată că a asistat China în monitorizarea şi cenzurarea Internetului

Compania Cisco, acuzată că a asistat China în monitorizarea şi cenzurarea Internetului
Sursa foto: Foto: EPA/Intact Images
23 Mai 2011   •   23:28

Practicanţii Falungong au dat în judecată compania Cisco Systems pentru faptul că a ajutat Guvernul din China să monitorizeze, intercepteze şi cenzureze practicanţii acestei religii. Cisco este acuzată că a construit un sistem după specificaţii exacte, "Golden Shield" (Scutul de aur), care să localizeze persoanele devotate acestei mişcări religioase, informează AFP.

Dosarul înaintat unui tribunal federal din San Jose, din statul american California, cere companiei Cisco să plătească daune şi să oprească asistenţa oferită Chinei în scopul de a descoperi practicanţii de Falungong.

Cisco, companie californiană, a instituit în 1998, la Beijing, o subsidiară care a creat şi întreţinut o reţea de supraveghere, cunoscută sub numele de "Golden Shield". Reţeaua a fost folosită de oficialităţile din China pentru identificarea, supravegherea, cenzurarea, reţinerea sau chiar torturarea practicanţilor de Falungong, susţin avocaţii care au înaintat dosarul.

Falungong este o mişcare religioasă bazată pe învăţăturile lui Li Hiogzhi, apărută în China în 1992, care include concepte preluate din qigong, budism şi taoism, dar se diferenţiază de credinţele tradiţionale prin absenţa ritualurilor, punând accent pe natura morală şi teologică a învăţămintelor sale.

Mişcarea religioasă a fost scoasă în afara legii în China odată cu adoptarea unei măsuri care prevedea interzicerea religiilor "heterodoxe" în 1999. Oficialităţile chineze au pornit o campanie combinată de propagandă, pedepse cu închisoarea şi alte forme coercitive, care adesea rezultau în moarte, în speranţa de a eradica practicanţii de Falungong.


×
Subiecte în articol: China cenzura internet
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close