Antena 3 CNN Actualitate Hackerul clujean care a spart serverele NASA, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare

Hackerul clujean care a spart serverele NASA, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare

Hackerul clujean care a spart serverele NASA, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare
17 Ian 2012   •   16:40

Tânărul clujean acuzat că a spart serverele NASA, Robert Butyka, a fost condamnat, marţi, la trei ani de închisoare cu suspendare, de către Judecătoria Cluj-Napoca, informează Mediafax. Butyka va fi pus în libertate, întrucât sentinţa este executorie, deşi nu este definitivă.

Robert Butyka a fost condamnat, marţi, la trei ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de şapte ani, potrivit purtătorului de cuvânt al Judecătoriei Cluj-Napoca, judecătorul Lucian Marian. Sentinţa poate fi atacată cu recurs în termen de zece zile de la comunicare, recursul urmând să fie judecat de Curtea de Apel Cluj.

Butyka Robert, în vârstă de 26 ani, din municipiul Cluj-Napoca, a fost reţinut de DIICOT şi a fost arestat preventiv, în 16 noiembrie 2011, pentru 29 de zile, de Judecătoria Cluj-Napoca.

Clujeanul a fost acuzat de comiterea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, perturbare gravă a funcţionării unui sistem informatic prin introducerea, modificarea şi deteriorarea datelor informatice şi prin restricţionarea accesului la aceste date şi deţinere fără drept a unui program informatic în scopul săvârşirii acestor infracţiuni, prevăzute de articolul 42, alineatele 1 şi 3, articolele 45 şi 46, alineatul 2, din Legea 161/2003.
   
În 12 decembrie 2010, Butyka Robert a accesat neautorizat, prin încălcarea mijloacelor de securitate, mai multe servere aparţinând NASA, preciza DIICOT.
   
În urma percheziţiei făcute la locuinţa tânărului au fost ridicate mai multe sisteme informatice.
   
Tânărul are doar nouă clase, nu are studii aprofundate în informatică, însă este foarte priceput în domeniu, afirmau surse din rândul anchetatorilor, care adăugau că el a făcut acest gest doar pentru a demonstra că poate, cauzând un prejudiciu de 500.000 de dolari.
   
Potrivit acestora, Robert Butyka, ce folosea porecla "Iceman" pe internet, nu are un loc de muncă.
   
Conform surselor citate, pagubele produse de Butyka au fost de 300.000 de dolari, iar 200.000 de dolari s-au cheltuit pentru repararea daunelor, fiind nevoie de trei luni de muncă în acest sens.
   
Pe pagina sa de pe o reţea de socializare, tânărul spunea că a absolvit "University of Weed" (universitatea de marijuana - n.r.).
  

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close