Antena 3 CNN High Tech Daniela Rosqvist e singura femeie din lume care testează avioane JAS 39 Grippen

Daniela Rosqvist e singura femeie din lume care testează avioane JAS 39 Grippen

O româncă este singura femeie din lume care testează unul dintre cele mai puternice avioane de luptă. JAS 39 Grippen este unul dintre avioanele înscrise în competiţia organizată de Forţele Aeriene Române pentru înlocuirea bătrânelor MIG-uri.

Daniela Rosqvist e singura femeie din lume care testează avioane JAS 39 Grippen
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Ian 2008   •   20:46

Daniela Rosqvist s-a născut la Târgu-Mureş şi a fost atrasă de avioane de mică. ?Am vrut să fiu pilot în anul în care am vrut să mă înscriu la facultate, dar nu acceptau fete ca piloţi militari?, povesteşte tânăra. A ales Facultatea de Aeronave din Bucureşti, dar de nouă ani este inginer de teste de zbor în Suedia, la firma care produce avionul multirol Grippen. Este singura femeie din echipa sa.

"Mie nu mi se pare o meserie de bărbat E adevărat că nu am nicio colegă, doar colegi", mai spune Daniela. Aceeaşi părere este împărţită şi de viitorul soţ al româncei. "Nu mă deranjează, nu mai e o meserie de bărbat. Şi de ce ar fi", se întreabă el.

Cu unul dintre avioanele testate de Daniela a zburat în urmă cu patru luni şi Adelin Petrişor. Avionul Jas 39 Grippen este doar una dintre variantele pe care Ministerul Apărării le are la dispoziţie pentru înlocuirea învechitelor MIG 21 Lancer. Celelalte două oferte sunt avioanele F16 şi avioanele Eurofighter Typhoon. Ministerul Apărării Naţionale intenţionează achiziţionarea a 48 de avioane multirol, pentru care are la dispoziţie un buget de 3 miliarde şi jumătate de euro.

×
Subiecte în articol: Daniela Rosqvist JAS 39 Grippen
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close