Antena 3 CNN Externe Ținuturile muntoase din Bolivia sunt ținta radiațiilor ultraviolete extreme

Ținuturile muntoase din Bolivia sunt ținta radiațiilor ultraviolete extreme

Orașul La Paz din zona muntoasă din Bolivia a fost lovit de un val de căldură neobișnuit, cu niveluri extreme de radiații ultraviolete (UV), lucru despre care unii experți consideră că au legătură cu schimbările climatice.

Ținuturile muntoase din Bolivia sunt ținta radiațiilor ultraviolete extreme
Sursa foto: Twitter/CNN
de Alexandra Ionescu    |    04 Noi 2021   •   14:11

Nivelurile radiațiilor UV au atins uneori în ultimele săptămâni 21 pe o scară care în mod normal crește doar până la 20. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un indice UV de 11 este considerat „extrem”, oamenii fiind avertizați să evite expunerea la soare.

"Soarele arde. Acest soare nu este normal", a spus Segundina Mamani, locuitor din La Paz, în timp ce oamenii din orașul aflat la 3.600 de metri deasupra nivelului mării încercau să se răcorească mâncând gheață și stând în umbră.

Regiunile andine de mare altitudine din America de Sud pot fi lovite de unele dintre cele mai periculoase niveluri de radiație UV din lume, cu numere care au atins uneori recorduri de peste 40.

În timp ce liderii mondiali se întâlnesc la Glasgow pentru conferința climatică COP26,  unii oameni de știință bolivieni au spus că schimbarea tiparelor de precipitații accentuează efectele radiațiilor UV prin reducerea acoperirii norilor.

În timp ce unele ploi au adus alinare în această săptămână, laboratorul se așteaptă ca nivelurile ridicate de UV să dureze cel puțin încă o săptămână.

„Asta înseamnă că dezvoltarea norilor este întârziată, intrarea de radiații ultraviolete este mai vizibilă... Acum că nu sunt nori, avem o intrare a unei cantități mari de radiații ultraviolete care afectează pe toată lumea”, a spus Blacutt.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close