Antena 3 CNN Externe Guvernul Turciei provoacă furia Ucrainei, după o decizie controversată în legătură cu nava Jibek Joly

Guvernul Turciei provoacă furia Ucrainei, după o decizie controversată în legătură cu nava Jibek Joly

Kievul a reacționat, joi, după ce autoritățile din Turcia au eliberat o navă reținută anterior, la bordul căreia s-ar afla cereale furate de ruși din Ucraina.

Guvernul Turciei provoacă furia Ucrainei, după o decizie controversată în legătură cu nava Jibek Joly
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    07 Iul 2022   •   16:58

Vasul comercial rusesc Jibek Joly transporta cereale din portul ucrainean Berdiansk, ocupat de trupele ruse, și avea ca destinație portul turc Karasu.

Ambasadorul Ucrainei în Turcia, Vasil Bodnar, a declarat anterior pentru CNN că Jibek Joly era ancorat lângă Karasu, deoarece a fost, de fapt, reținut de autoritățile vamale turce și nu are voie să intre în port.

Bodnar spunea că autoritățile de la Kiev așteaptă decizia celor din Turcia "cu privire la acțiunile asupra cărora insistă organele de drept din Ucraina".

Decizia luată în cele din urmă a iritat Kievul.

"Eliberarea unei nave rusești care transportă cereale ucrainene furate este inacceptabilă", a transmis Ministerul ucrainean de Externe, citat de CNN.

"În legătură cu situația inacceptabilă, ambasadorul Turciei la Kiev a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe", a adăugat sursa citată, conform căreia Ankara a ignorat cererea de arestare a navei, iar vasul a fost eliberat pe 6 iulie.

Versiunea rusă asupra incidentului

Agenția de știri rusă TASS a relatat joi că Jibek Joly urma să descarce grânele și să ridice ancora din apele turcești.

"Urmează să mergem la nava de descărcare și să transbordăm încărcătura. Apoi, când vasul de depozitare este încărcat, merge în port și descarcă", a precizat un membru al echipajului de pe Jibek Joly pentru agenția rusă de presă.

Conform datelor de monitorizare a transporturilor, citate de CNN, transponderul de pe Jibek Joly nu mai era localizat în locul din apropierea portului Karasu, unde vasul ancorase inițial.

Imaginile din satelit arată că navele rusești își descarcă frecvent încărcăturile pe alte nave din Marea Neagră, menționează CNN.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Zelenski: Până la toamnă, 60 de milioane de tone de cereale ar putea fi blocate în Ucraina

De luni de zile, Ucraina și țările aliate acuză Rusia că a declanșat și întreține o criză alimentară prin blocarea porturilor ucrainene și împiedicarea exporturilor de cereale pe cale maritimă.

Luni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că până la 60 de milioane de tone de cereale ar putea fi blocate în țară până în toamnă, dacă situația actuală se menține.

Organizația Națiunilor Unite a comunicat că blocada rusă a porturilor ucrainene a dus deja la creșterea prețurilor globale la alimente și amenință să provoace o penurie catastrofală în unele părți ale lumii.

Rusia a negat în repetate rânduri că blochează porturile sau fură cereale din Ucraina.

Foto: Nava Jibek Joly, ancorată în apropierea portului turc Karasu, 6 iulie 2022

×
Subiecte în articol: Jibek Joly turcia Ucraina
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close