Antena 3 CNN Life 1 aprilie, tradiții și superstiții. Ce nu trebuie să faci de Ziua Păcălelilor

1 aprilie, tradiții și superstiții. Ce nu trebuie să faci de Ziua Păcălelilor

Ziua Păcălelilor, care are loc la 1 aprilie a fiecărui an, este sărbătorită de câteva secole de diferite culturi, deși originile sale exacte rămân un mister.

1 aprilie, tradiții și superstiții. Ce nu trebuie să faci de Ziua Păcălelilor
Sursa foto: profimedia
de Laura Dinu    |    01 Apr 2023   •   06:00

Tradițiile de Ziua Păcălelii se referă la farse sau glume asupra altora.

Unii istorici speculează că Ziua Păcălelii datează din 1582, când Franța a trecut de la calendarul iulian la cel gregorian, așa cum a cerut Consiliul de la Trent, în 1563. În calendarul iulian, ca și în calendarul hindus, noul an a început cu echinocțiul de primăvară, în jurul datei de 1 aprilie.

Oamenii care au întârziat să primească vestea sau nu au recunoscut că începutul noului an s-a mutat la 1 ianuarie și au continuat să-l sărbătorească în ultima săptămână din martie până la 1 aprilie, au devenit obiectul glumelor și farselor și au fost numiți ”nebunii de aprilie”.

Aceste farse includ ca un pește de hârtie să fie lipit pe spatele unei persoane și să fie denumit „poisson d'avril” (peștele de aprilie), despre care se spune că simbolizează un pește tânăr, ușor de prins și o persoană credulă.

Hilaria în Roma Antică

Istoricii au legat, de asemenea, Ziua Păcălelii de festivaluri precum Hilaria (cuvântul în latină pentru bucurie), care a fost sărbătorită în Roma antică la sfârșitul lunii martie de către adepții cultului lui Cybele. Sărbătoarea implica oameni deghizați batjocoritor, și totul era inspirat din legenda egipteană a lui Isis, Osiris și Seth.

Echinocțiul de primăvară

Există, de asemenea, speculații că Ziua Păcălelii a fost legată de echinocțiul de primăvară, sau prima zi de primăvară în emisfera nordică, când Mama Natură a păcălit oamenii cu vremea schimbătoare și imprevizibilă.

Istoria Zilei Păcălelii

Ziua Păcălelii s-a răspândit în toată Marea Britanie, în timpul secolului al XVIII-lea. În Scoția, tradiția a devenit un eveniment de două zile, începând cu „vânarea gowk-ului”, în care oamenii erau trimiși după o pistă falsă (gowk este un cuvânt pentru pasărea cuc, un simbol pentru prost) și urmat de Ziua Tailie, care implica farse jucate pe spatele oamenilor, cum ar fi fixarea cozilor false sau semne precum „loviți-mă”, scrie history.com.

Farse de Ziua Păcălelii

În vremurile moderne, oamenii au făcut eforturi mari pentru a crea farse elaborate de Ziua Păcălelii. Ziarele, posturile de radio și TV și site-urile web au participat la tradiția de 1 aprilie de a raporta afirmații fictive scandaloase care au păcălit audiența.

În 1957, BBC a raportat că fermierii elvețieni se confruntă cu o recoltă record de spaghete și a arătat imagini cu oameni care recoltează tăieței din copaci.

În 1985, scriitorul Sports Illustrated, George Plimpton, a păcălit mulți cititori când a publicat un articol inventat despre un aruncător începător pe nume Sidd Finch, care putea arunca o minge rapidă cu peste 168 de mile pe oră.

În 1992, National Public Radio a difuzat un spot în care fostul președinte Richard Nixon spunea că va candida din nou pentru președinție... doar că era un actor, nu Nixon, iar scena a fost o farsă de Ziua Păcălelilor care a luat țara prin surprindere.

În 1996, Taco Bell, lanțul de restaurante fast-food, a păcălit oamenii când a anunțat că a fost de acord să cumpere Liberty Bell din Philadelphia și intenționează să-l redenumească Taco Liberty Bell.

În 1998, după ce Burger King a făcut reclamă la un „Whopper pentru stângaci”, zeci de clienți au cerut un astfel de sandviș.

În mod notoriu, Google găzduiește o farsă anuală de Ziua Păcălelilor, care include de la „căutarea telepatică” la capacitatea de a juca Pac Man pe Google Maps.

Pentru cei obișnuiți cu farsele, există întotdeauna farsa clasică de Ziua Păcălelilor de a acoperi toaleta cu folie de plastic sau de a schimba conținutul recipientelor de zahăr și sare.

Ziua Păcălelilor în România

Deși ziua păcălelilor este sărbătorită în întreaga lume, în România tradiția spune că farsa trebuie să aibă loc înaintea prânzului. Acest obicei s-a instalat încă din secolul al XIX-lea.

Tradiția spune, totodată, că nu trebuie sub nici o formă să te căsătorești pe data de 1 aprilie, întrucât bărbatul se va afla sub papucul soției. De asemenea, toți copiii născuți în această zi vor avea succes.

În tradiția populară românească, 1 aprilie mai este numită și ziua păsărilor, pentru că se crede că atunci cântă cucul pentru prima dată.

×
Subiecte în articol: Ziua Păcălelilor 1 aprilie
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close