Antena 3 CNN Life Cele nouă obiceiuri pentru o viață fericită, dezvăluite de un studiu Harvard care durează de peste 80 de ani

Cele nouă obiceiuri pentru o viață fericită, dezvăluite de un studiu Harvard care durează de peste 80 de ani

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au dezvăluit concluziile unui studiu desfășurat pe parcursul a 84 de ani, care indică ce anume îi împlinește pe oameni și ce noi obiceiuri putem deprinde pentru a avea o viață fericită.

Cele nouă obiceiuri pentru o viață fericită, dezvăluite de un studiu Harvard care durează de peste 80 de ani
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    08 Feb 2023   •   10:00

"În ultimii 84 de ani, Studiul Harvard a urmărit aceleași persoane, punând mii de întrebări și făcând sute de măsurători pentru a afla ce îi menține cu adevărat pe oameni sănătoși și fericiți..."

"Un factor crucial iese în evidență... Nu este realizarea în carieră, sau exercițiile fizice sau o dietă sănătoasă. Nu ne înțelegeți greșit: aceste lucruri contează. Dar un lucru demonstrează continuu importanța sa largă și de durată: Relații bune cu cei din jur.

Dacă ar trebui să luăm toți cei 84 de ani ai studiului Harvard și să-l punem într-un singur principiu de viață, o investiție de viață susținută de constatări similare într-o mare varietate de alte studii, ar fi acesta: Relațiile bune ne mențin mai sănătoși și mai fericiți. Punct.", au precizat Robert Waldinger și Marc Schulz, co-autorii cărții "Viața Bună: Lecții din cel mai lung studiu asupra fericirii din lume".

Este vorba de Studiul Harvard privind Dezvoltarea Adulților, care a urmărit peste 700 de bărbați - iar în prezent, în unele cazuri, familiile lor - de la sfârșitul anilor 1930 până astăzi.

Citește și: Julia Roberts îi trimite soțului scrisori de dragoste chiar și după 20 de ani de căsătorie: "Îmi aduce fericire"

Iată care sunt nouă obiceiuri care te vor ajuta să ai o viață mai fericită, în urma concluziilor trase de specialiști.

Fă un bilanț al relațiilor tale

Evaluează ce relații sunt importante pentru tine, care s-au dovedit mai puțin importante și care dintre ele ai dori să fie mai bune. 

Coautorii studiului Harvard recomandă să vă gândiți la ce primiți, ce oferiți și la locul unde v-ați dori să fiți peste un an. În plus, este recomandat să scrieți totul, astfel încât să puteți privi înapoi peste 12 luni și să vedeți cum s-au îmbunătățit lucrurile. 

"Se pot întâmpla multe într-un an". 

Dezvoltă relațiile ocazionale 

Gândește-te la toate relațiile simple pe care le ai cu oamenii. Uneori, aceste relații evoluează. Alteori, ele rămân constante. Dar în ambele cazuri ele sunt importante.

Fă-ți timp pentru conversații 

Acesta este un obicei fantastic. Un studiu al Universității din Kansas sugerează că simplul act de a vorbi cu un prieten vă poate face mai fericit.  

 „Cu cât îți asculți mai mult prietenii, cu cât arăți mai multă grijă, cu cât îți faci timp să apreciezi opiniile celorlalți, cu atât te simți mai bine la sfârșitul zilei", a afirmat Jeffrey Hall, director al Laboratorului de Relații și Tehnologie din Kansas, potrivit INC.

Cultivă-ți bunătatea

Fii amabil cu persoanele la care ții.

Fă voluntariat 

Pentru a dezvolta relații mai bune trebuie să facem voluntariat. Conform unor studii, femeile și bărbații care și-au făcut timp pentru a face voluntariat, chiar și doar câteva ore pe săptămână, au întâlnit mai mulți oameni, au format relații și s-au simțit mulțumiți de munca pe care o făceau. 

Învață să-ți ceri scuze 

Uneori, a dezvolta relații înseamnă a repara. Iar reperarea relațiilor înseamnă deseori să îți ceri scuze și să faci îmbunătățiri.  

Pune întrebări 

Iată ceva ce toată lumea de pe planeta Pământ are în comun. Tuturor ne place să vorbim despre noi înșine. 

Dacă vrei să îmbunătățești o relație cu cineva, pune întrebări. În cazul în care o persoană caută un sfat, nu îi împărtăși părerea ta, ci pune întrebări care să îi ofere răspunsul corect. 

Exprimă-ți dragostea 

Există multe moduri de a iubi și multe de a vă exprima dragostea. 

Fii dispus să fii vulnerabil

Relațiile implică riscuri, mai ales la început. Așadar, fiți dispuși să vi le asumați.

×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close