Antena 3 CNN Life Antioxidanții ne feresc de toate tipurile de infecții. Medic: ”De aceea sunt persoane care fac infecții asimptomatice și altele care cad la pat”

Antioxidanții ne feresc de toate tipurile de infecții. Medic: ”De aceea sunt persoane care fac infecții asimptomatice și altele care cad la pat”

Alimentația joacă un rol esențial în lupta cu gripele și virozele de sezon, sau chiar cu noul coronavirus. Nutriționistul Marilena Murguleț ne învață la ”Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea” ce să mâncăm ca să nu răcim în această iarnă.

Antioxidanții ne feresc de toate tipurile de infecții. Medic: ”De aceea sunt persoane care fac infecții asimptomatice și altele care cad la pat”
Sursa foto: Hepta/Rishi Deka
de Andreea Cigolea    |    06 Noi 2020   •   11:45

Medicul explică importanța antioxidanților pentru corpul nostru dar și în ce alimente îi găsim. Acum ne putem explica de ce unele persoane sunt mai afectate de boală decât altele.

Vitamina C, regina sezonului rece

”Eu consider că regina sezonului rece este vitamina C. Și atunci toate alimentele care ne aduc vitamina C sunt extrem de importante și benefice. Pe lângă vitamina C, avem nevoie de vitamina D. Și, de asemenea, pentru creșterea imunității, ne ajută toți antioxidanții. Antioxidanții sunt vitamine A, C, E, minerale, Seleniu și Zinc, antioxidanți complecși, cum ar fi acidul alfa lipoic sau coenzima Q10, de care am auzit cu toții și pe care le găsim, în special, în legume și fructe. 

Să nu uităm că vitamina C o luăm din alimentele crude, tot ce înseamnă preparat termic peste 60 de grade distruge vitamina C. Și foarte important este raportul pe care îl avem în organism între radicalii liberi, care știm că sunt rezidurile pe care le produce fiecare celulă, și antioxidanți. Corpul contracarează efectul radicalilor liberi prin acești antioxidanți. Astfel încât, dacă nivelul antioxidanților este peste nivelul radicalilor liberi, știm că suntem protejați. De aceea sunt persoane care fac infecții oarecum asimptomatice”, adaugă dr Marilena Murguleț. 

Condimentele, cele mai bogate în antioxidanți

Mai mult decât atât, antioxidanții întăresc imunitatea și cresc rezistența organismului în lupta cu infecțiile virale, bacteriene, fungice sau parazitare. Tocmai de aceea trebuie consumate alimentele bogate în astfel de compuși. 

”Pe primul loc sunt condimentele. De aceea, în sezonul rece, ne place aroma de scorțișoară, de cuișoare, ghimbirul, nucșoara, turmericul, care au o capacitate antioxidantă foarte puternică. 

Mâncăm alimente crude. În sezonul rece este mai greu să mâncăm crud, dar, datorită faptului că vitamina C este regină acum, avem toate citricele la dispoziție. 

Combinăm alimentele crude, legumele, varza, rădăcinoasele, cu ceaiuri calde”, a adăugat nutriționistul. 

Vitamina D, la fel de importantă pentru a ține gripele și virozele departe

Pe lângă asta, vitamina D este vitală pentru sănătatea organismului nostru. Însă, potrivit nutriționistului, această vitamină este liposolubilă, grasă. Astfel, este prezentă în puține alimentel, cum ar fi gălbenușul de ou, peștele gras sau ciupercile pleurotus.

×
Subiecte în articol: antioxidanți legume fructe
Parteneri
Noi vouchere și ajutoare pentru români! Anunțul lui Boloș
x close