Antena 3 CNN Life Atenție la apa minerală! Poate stimula hormonul apetitului! Ce alte afecțiuni poate declanșa și cum trebuie să o beți

Atenție la apa minerală! Poate stimula hormonul apetitului! Ce alte afecțiuni poate declanșa și cum trebuie să o beți

Efectele consumului de băuturi acidulate reprezintă un subiect mult dezbătut, însă sigur nu știai ce pericole se ascund în spatele consumului de apă minerală carbogazoasă, apă tonică sau sifon. Aceste băuturi pot agrava unele afecțiuni, printre care și sindromul de colon iritabil.

Atenție la apa minerală! Poate stimula hormonul apetitului! Ce alte afecțiuni poate declanșa și cum trebuie să o beți
de Cristina Tudorache    |    30 Iun 2020   •   08:40

Apa minerală carbogazificată nu poate declanșa sindromul de colon iritabil, însă creează un efect de flatulență, așadar persoanele care au, deja, această afecțiune sau suferă de sensibilitate gastrointestinală sunt încurajate să își limiteze consumul de apă minerală carbogazoasă și de băuturi acidulate, în general. De altfel, orice probleme sau sensibilități ale stomacului și/sau ale intestinelor se pot accentua după consumul de apă carbogazificată. Prin urmare, în aceste situații, este de preferat să evitați apa minerală. 

De asemenea, apa carbogazificată poate stimula un hormon al apetitului la bărbați, numit grelină. Atunci când nivelul acestui hormon este crescut, senzația de foame este resimțită mai puternic, ceea ce duce la un consum mai ridicat de alimente. Cu toate acestea, studiile efectuate pentru a demosntra acest lucru sunt puține și nu se cunoaște efectul în rândul femeilor. 

Cum alegeți cea mai potrivită apă minerală

Atunci când cumpărați apă minerală trebuie să fiți foarte etenți la lista de ingrediente, care nu trebuie să conțină aditivi precum sodiu sau zahăr, pentru a evita consecințele negative asupra sănătății dentare. 

Dacă consumați apă tonică, rețineți că cel mai adesea aceasta conține îndulcitori și arome artificiale. Apele minerale cu arome pot fi de asemenea periculoase pentru că conțin acid citric sau îndulcitori naturali, alături de cafeină sau sodiu.

Cel mai bine este să alegeți o apă minerală cu puține ingrediente, fără sodiu și zahăr, pe care să o aromatizați cu ingrediente naturale, precum frunze de busuioc, felii de castraveți, căpșuni, kiwi, fructe de pădure. 

Ingredientele suplimentare din apele minerale conțin, de regulă, calorii ascunse, dar și sodiu în exces. În plus, acești aditivi pot duce la formarea cariilor și depunerea kilogramelor, prin urmare este recomandat să citiți mereu eticheta apelor minerale și să alegeți doar băuturile cu ingrediente simple, corect formulate. 

×
Subiecte în articol: Apa minerala afectiuni pericol
Parteneri
Trei zile cu trei anotimpuri în România. Temperaturile scad drastic
x close