Antena 3 CNN Life Beneficiile saunei pentru organism. Cui îi este recomandat și cât ar trebui să dureze o ședință

Beneficiile saunei pentru organism. Cui îi este recomandat și cât ar trebui să dureze o ședință

Potrivit unui studiu, realizat în Finlanda în 2015, oamenii care merg la saună de trei ori pe săptămână au o sănătate mai bună și trăiesc mai mult decât cei care merg la saună o dată la șapte zile.

Beneficiile saunei pentru organism. Cui îi este recomandat și cât ar trebui să dureze o ședință
Sursa foto: Getty images I PeopleImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Iun 2023   •   12:00

Cu cât o persoană merge mai des la saună, cu atât este mai puțin probabil să aibă un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Efectul pozitiv al băii cu abur fierbinte este similar cu cel al activității fizice moderate regulate. Ideea este că în saună o persoană transpiră.

Indiferent de tipul de saună ales, efectele sunt aceleași: purificarea organismului de toxine prin transpirația abundentă, stimularea sistemului imunitar, îmbunătățirea circulației sângelui, relaxarea mușchilor, calmarea durerilor, eliminarea stresului.

Sauna umedă are un extra beneficiu: decongestionarea căilor respiratorii datorită vaporilor emanați din uleiurile esențiale picurate în încăpere.

Citește și: World Class deschide cel de-al 44-lea club de sănătate și fitness din rețea, în singura clădire de business din România cu pistă de alergare pe acoperiș

Iarna este poate cel mai bun anotimp pentru a merge la saună, căci contrastul de temperatură dintre saună și aerul exterior are un efect revigorant asupra corpului.

Nu doar nordicii practică mersul la saună; observându-se beneficiile pentru sănătate pe care sauna le aduce corpului uman, mai multe culturi au preluat acest ritual wellness întâlnit în special în hoteluri spa.

Cine poate face și cui îi este recomandată sauna?

Sauna se recomandă în general oricărei persoane sănătoase sau fără afecțiuni grave.

Cel mai bine este ca medicul personal să fie consultat în cazul unor afecțiuni și acesta să răspundă dacă sauna este potrivită pentru starea de sănătate a pacientului de care se îngrijește.

De exemplu, femeile însărcinate și persoanele cu afecțiuni cardiace sau cele care au probleme cu tensiunea arterială ar trebui să evite sauna, din cauza căldurii extreme.

De asemenea, persoanele care merg pentru prima oară la saună și simt că nu pot suporta căldura ar trebui să își asculte corpul și să nu forțeze acest tip de terapie wellness.

În secțiunea wellness a spa-ului, folosirea facilităților se face pe proprie răspundere.

Cât ar trebui să dureze o ședință de saună? 

Timpul pentru o sesiune de saună este scurt, de maximum 20 minute.

De fapt, primele şedinţe nu trebuie să depăşească zece minute și, în timp, perioada petrecută în saună poate creşte până la 15 minute.

Dacă temperatura saunei este de 80°C – 90°C, timpul optim de utilizare este 10-15 minute.

Evident, timpul petrecut în saună diferă de la persoană la persoană. 

×
Subiecte în articol: saună terapie sauna umedă saună uscată
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close