Antena 3 CNN Life Natura bate tehnologia: câinii pot detecta COVID-19 cu cinci zile înainte să apară simptomele clinice!

Natura bate tehnologia: câinii pot detecta COVID-19 cu cinci zile înainte să apară simptomele clinice!

15 câini antrenați să detecteze noul coronavirus sunt folosiţi pe aeroportul Vantaa din Helsinki pentru a detecta pasagerii cu coronavirus, au anunțat autoritățile finlandeze, potrivit Reuters. Pe lângă acest proiect pilot se desfășoară însă și testările obișnuite.

Natura bate tehnologia: câinii pot detecta COVID-19 cu cinci zile înainte să apară simptomele clinice!
Sursa foto:
news.sky.com
de Dana Musceleanu    |    24 Sep 2020   •   16:00

În luna mai, Universitatea din Helsinki (Finlanda) a început un test pilot pentru dresarea câinilor, astfel încât aceștia să poată recunoaște boala Covid-19 cu ajutorul organelor olfactive. După câteva săptămâni, oamenii de știință responsabili de studiu au fost surprinși de succesul și viteza cu care câinii au învățat să diferențieze probele de urină de pacienții infectați și sănătoși, scrie La Vanguardia.

În câteva luni, câinii au dezvoltat o capacitate de detecţie aproape la fel de fiabilă ca un test standard PCR.

Cum detectează câinii prezenţa SARS-CoV2 

O echipă formată din 15 câini și 10 instructori, capabilă să detecteze persoanele care au coronavirus în organism, acţionează acum în cadrul unui proiect pilot pe aeroportul Vantaa din Helsinki.

Testele de pe aeroport sunt efectuate printr-o probă luată din gâtul pasagerilor, care este apoi pusă într-un fel de conservă ce este dusă în altă cameră pentru a fi mirosită de câini.

Spectaculos este faptul că animalele pot detecta boala cu mult înainte ca simptomele clasice să se manifeste.

“În cercetările noastre am observat că acești câini vor descoperi boala cu cinci zile înainte să apară simptomele clinice”, susţine Anna Hielm-Bjorkman, profesor-adjunct la Universitatea Helsinki, specializată în studii clinice pe animale de companie.

”Am ajuns la o senzitivitate de aproape 100%”

Specialista finlandeză susţine că acurateţea rezultatelor obţinute de aceşti câini speciali este de 100%.

”Sunt foarte buni. Am ajuns la o senzitivitate de aproape 100%”, a spus ea, făcând referire la capacitatea câinilor de a detecta cazurile de infectare cu virus.

Din echipă face parte și Kossi, un câine de salvare din Spania, antrenat să depisteze anumite mirosuri și a folosit inclusiv pentru depistarea cancerelor.

Finlandezii par optimişti cu privire la această modalitate de diagnosticare a coronavirusului.

”În viitor, este posibil ca acești câini să meargă printre pasageri într-un mod similar cu câinii folosiți de vamă”, a declarat viceprimarul din Vantaa, Timo Aronkyto, citat de Reuters.

×
Subiecte în articol: Finlanda COVID-19

ȘTIRI

Petrolul rusesc, interzis de astăzi în UE. Ce urmeaza după intrarea în vigoare a embargoului

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close