Antena 3 CNN Life Cei care au această grupă de sânge prezintă un grad ridicat de a se infecta cu COVID-19. Cercetătorii chinezi și nemți au explicat motivele

Cei care au această grupă de sânge prezintă un grad ridicat de a se infecta cu COVID-19. Cercetătorii chinezi și nemți au explicat motivele

Încă de la începutul pandemiei, numeroși cercetători au întreprins studii complexe pentru a afla cât mai multe detalii despre noul coronavirus și a putea dezvolta un vaccin. Multe dintre acestea s-au îndreptat spre analizarea grupelor de sânge și vulnerabilitatea unora sau altora în fața COVID-19.

Cei care au această grupă de sânge prezintă un grad ridicat de a se infecta cu COVID-19. Cercetătorii chinezi și nemți au explicat motivele
Sursa foto: hepta
07 Aug 2020   •   16:52

Oamenii de știință din Wuhan și Shenzen au fost primii care au concluzionat că cei care au grupa de sânge A, prezintă un risc ridicat de a contacta noul virus, mai mare decât ceilalți. La capătul opus s-ar afla cei cu grupa de sânge 0, care ar avea o imunitate mai ridicată în fața COVID-19. Studiul întreprins a fost realizat pe un eșantion de 2200 de pacienți, iar rezultatele au fost prezentate în luna martie.

Cercetătorii nemți au întărit și ei această ipoteză, publicând în New England Journal of Medicine o lucrare, aparținând Universității din Kiel, care arată că persoanele care au grupa A se pot îmbolnăvi mult mai ușor de coronavirus și mai mult decât atât, pot dezvolta simptome puternice. Studiul lor s-a bazat pe analiza a 1610 persoane aflate la terapie intensivă în Italia și Spania.

Cercetătorii de la Massachusetts General Hospital și Beth Israel Deaconess Hospital răstoarnă această ipoteză, însă și susțin că grupele de sânge nu ar avea niciun impact în ceea ce privește infectarea cu COVID-19. Studiul lor a fost publicat în urmă cu aproximativ o lună.  

”Studiul publicat săptămâna aceasta ar putea contracara o parte din informațiile apărute anterior. Am arătat print-o analiză detaliată că nu avem niciun motiv să credem că grupa de sânge ar putea influența severitatea infecției, pe care am definit-o ca necesitând intubare sau ducând la deces”, a spus Dr. Anahita Dua, coordonatoarea studiului, citată de CNN.

Studii care răstoarnă concluziile preliminare

Totuși Dr. Jacques Le Pendu, cercetător la Institutul Medical francez INSEM, a arătat că persoanele care au grupa de sânge 0 au într-adevăr un risc mai scăzut de a dezvolta probleme de coagulare, frecvent apărute în infecția cu coronavirus, ceea ce ar putea explica descoperirile de la începutul pandemiei. 

Un alt medic renumit, care este specialist în boli cardiovasculare și farmacologie, Prof. Dr. Sakthivel Vaiyapuri, de la University of Reading, Marea Britanie are un alt punct de vedere.

”Cei care au grupa de sânge A nu trebuie să se alarmeze, la fel cum nici cei cu grupa de sânge 0 nu trebuie să fie prea relaxați. Din datele pe care le avem până acum, grupa 0 pare a avea un ușor efect protectiv, însă nu pare a fi foarte relevant. Mai avem foarte multe variabile de analizat până putem publica ceva cert”, a spus Dr. Vaiyapuri.

Acesta, împreună cu cei de la Universitatea Thi-Qar din Irak, desfășoară în prezent un amplu studiu, pe 8.000 de persoane, pentru a vedea dacă există vreo legătură între grupa de sânge și severitatea simptomelor coronavirozei, dar până în prezent nu au tras o concluzie clară.

Chiar dacă cercetătorii se contrazic, iar noul COVID-19 pare să sufere din ce în ce mai multe mutații, un element comun al tuturor studiilor pare să fie că cei cu grupa 0 ar fi ușor favorizați atunci când vine vorba de infectarea cu COVID-10.

 

×
Subiecte în articol: grupe de sange
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close