Antena 3 CNN Life Cele mai simple metode pentru a scăpa de ţânţari

Cele mai simple metode pentru a scăpa de ţânţari

Cele mai simple metode pentru a scăpa de ţânţari sunt la îndemâna oricui şi fiecare dintre cele zece metode poate fi aplicată cu succes.

Cele mai simple metode pentru a scăpa de ţânţari
Sursa foto: Getty Images | doug4537
de Georgiana Adam    |    24 Iul 2021   •   14:34

Cele mai simple metode pentru a scăpa de ţânţari pot fi folosite de oricine, în orice condiţii pentru a scăpa de insectele atât de supărătoare, dar care, mai nou, pot transmite viruşi extrem de periculoşi.

De cele mai multe ori, primul lucru care ne vine în minte atunci când ne confruntăm cu problema ţânţarilor este spray-ul împotriva insectelor sau chiar spray-uri speciale care resping sau omoară ţânţarii.

Totuşi, aceste spray-uri sunt făcute din substanţe chimice care pot dăuna sănătăţii şi în anumite cazuri, pentru cei care au deja probleme, pot aduce dificultăţi în respiraţie.

Deşi sunt prezenţi în număr extrem de mare în zonele cu vegetaţie sau în zonele situate lângă ape (în special lacuri sau bălţi), asta nu înseamnă că ţânţarii nu provoacă probleme şi în zonele uscate sau chiar în oraşe.

Cele mai simple metode pentru a scăpa de ţânţari

Zece metode simple pentru a scăpa de ţânţari

Am făcut o listă cu zece metode simple, la îndemâna oricui, pentru a scăpa de ţânţari şi de înţepăturile lor.

1. Plasele de ţânţari

Pentru ca ţânţarii să nu ajungă în casă, plasele de ţânţari de la geamuri sunt obligatorii. Şi, chiar dacă acestea există, cu timpul ele se pot rupe şi astfel ţânţarii ajung în casă şi ne dau mari bătăi de cap.

Astfel, încercaţi să le verificaţi pe toate, la începutul fiecărui sezon de vară, iar în cazul în care există plase rupte, vă recomandăm fie să le înlocuiţi, fie să le reparaţi. Plasele, cât şi garniturile de cauciuc cu care sunt prinse pot fi găsite la orice magazin de bricolaj.

2. Capcane pentru ţânţari

O altă metodă simplă pentru a scăpa de ţânţari este să faceţi capcane pentru a-i prinde pe aceştia. Astfel de capcane se pot comanda online, dar pot fi cumpărate direct din magazine.

De asemenea, pentru a evita, încă o dată, folosirea substanţelor chimice în casa voastră, puteţi construi singuri o astfel de capcană.

Tăiați o sticlă pe jumătate și răsturnați una dintre jumătățile tăiate cu capul în jos. Introduceți cealaltă jumătate în jumătatea inferioară a sticlei. Se fierbe o cană de zahăr și o cană de apă, apoi se adaugă două căni de apă rece în amestec.

Lăsați amestecul să se răcească la aproximativ 32 de grade, după care se adaugă o linguriță de drojdie uscată activă la amestec. Se toarnă amestecul în capcană, după care se fixează capcana cu bandă adezivă. Țânțarii vor fi atrași de zahăr, se vor bloca și se vor îneca. Va trebui să înlocuiți periodic soluția respectivă.

3. Ventilator oscilant împotriva ţânţarilor

Ţânţarii nu pot zbura foarte bine împotriva vântului puternic şi chiar dacă pare a fi o metodă extrem de simplă, uneori e suficientă. Porniţi ventilatorul oscilant şi urmăriţi cum ţânţarii se vor împrăştia din cameră şi, în final, vor renunţa să vă deranjeze.

4. Săpun special pentru a respinge ţânţarii

Unele săpunuri sunt special create pentru a respinge ţânţarii. După ce vă spălaţi cu un astfel de săpun, care este 100% natural, veţi descoperi că are un efect şi împotriva ţânţarilor, pe care îi respinge.

Cele mai simple metode pentru a scăpa de ţânţari

5. Uleiuri esenţiale care resping ţânţarii

Anumiţi specialişti spun că uleiurile esenţiale resping ţânţarii, însă există posibilitatea ca folosirea unor astfel de uleiuri să nu fie la fel de eficiente ca pesticidele tradiţionale. Totuşi, în anumite cazuri, uleurile esenţiale sunt suficiente.

Printre uleiurile care resping ţânţarii se numără cele care conţin lavandă, lămâie sau eucalipt. Pregătirea acestora este simplă.

Amestectaţi câteva picături din uleiul esenţial cu o cană de apă, apoi îl puneţi într-o sticlă cu pulverizator şi apoi îl puteţi folosi atât pe suprafeţe, cât şi pe corp.

6. Ulei de cocos şi neem, soluţie pentru a scăpa de ţânţari

O combinație de ulei de cocos și ulei de neem, amestecate bine cu apă, poate respinge țânțarii până la jumătate de zi. Stropiți-l pe piele şi veţi descoperi că are un efect puternic pentru a respinge ţânţarii enervanţi.

7. Lumânările şi fumul pot alunga ţânţarii

Ţânţarii nu suportă fumul şi cu atât mai puţin fumul cu diverse arome puternice. Astfel că arderea unor lumânări cu aromă de lavandă sau a cunoscutei citronele va ţine la distanţă ţânţarii.

Tot din comerţ puteţi cumpăra anumite beţişoare care, odată aprinse, emană un fum care respinge în totalitate ţânţarii.

8. Usturoiul respinge ţânţarii

În cazul în care reţeta cu uleiuri esenţiale şi diverse arome este prea mult pentru voi, puteţi înlocui cu usturoi. Usturoiul pisat, amestecat cu apă şi apoi pulverizat pe suprafeţe poate repinge ţânţarii.

9. Zaţul de cafea poate ajuta în lupta împotriva ţânţarilor

Nu aruncaţi zaţul de cafea după ce terminaţi de băut, dimineaţa. Îl puteţi pune pe o tavă sau într-o cutie de ouă şi apoi să îl ardeţi.

Mirosul puternic respinge ţânţarii, însă fiţi atenţi la zonele în care ardeţi zaţul de cafea pentru a evita anumite consecinţe neplăcute.

10. Salvie şi rozmarin - armele împotriva ţânţarilor

Mirosul de salvie şi rozmarin este liniştitor pentru noi, însă ţânţarii îl urăsc şi nu se vor apropia de voi. Găsiţi soluţii pentru a pune plantele mirositoare în zonele în care vă ajută şi veţi scăpa de ţânţari.

×
Subiecte în articol: tantari
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close