Antena 3 CNN Life Culinar Reţetă caltaboş de casă. Ingredientul secret care îi dă un gust senzaţional

Reţetă caltaboş de casă. Ingredientul secret care îi dă un gust senzaţional

Caltaboşul este un preparat tradiţional din carne de porc, care se pregăteşte în mod tradiţional de Ignat, atunci când se taie porcul. Pentru un caltaboş de casă gustos, există un ingredient secret pe care multe gospodine nu-l ştiu.

Reţetă caltaboş de casă. Ingredientul secret care îi dă un gust senzaţional
Sursa foto: Unsplash.com | Karolina Grabowska
de Georgiana Adam    |    09 Dec 2022   •   12:00

Caltaboșii sunt niște cărnați preparați la tăierea porcului, din măruntaiele acestuia, fierte și tocate.

Cuvântul ”caltaboș” are etimologie multiplă, rusă ”kolbasa”, bulgară ”kolbasa”, sau din maghiară ”kolbasz”, denumirea preparatului cunoaște o largă răspândire prin pătrunderea, aproape concertată, în toate ariile dacoromânei.

De curând, ”calbaș” se impune ca mezel preparat din organe de porc cu adaos de mei, păsat, orez etc., în funcție de zonă, întrucât ”maț” era afectat de omonimie, scrie diacronia.ro.

Compoziția caltaboşilor diferă în funcţie de zonă, putând să conțină orez și bucățele de slănină.

Ingrediente caltaboş de casă

  • 1 kg carne de porc;
  • 250 g ceapă;
  • 200 g orez;
  • 100 g untură;
  • 100 g stafide aurii;
  • puţină zeamă de oase pentru înmuiat umplutura;
  • 1,5 m maț gros de poc.

Ingrediente zeama de fiert caltaboș de casă

  • supă de oase
  • 2 foi de dafin;
  • 1 ardei iute;
  • boabe de ienibahat;
  • 1 crenguță de cimbru;
  • 1 cană de zeamă de varză sau de murături.

Condimente obligatorii caltaboş de casă

  • 70 g sare neiodată;
  • 30 g piper negru;
  • 10 g nucşoară rasă
  • 15 g maghiran uscat
  • 50 g usturoi pisat

Mod de preparare caltaboş de casă

Se curăţă şi se spală maţul porcului. Pentru a scăpa de miros, acesta se lasă în apă rece cu oţet, sare şi câteva felii de ceapă.

Între timp, se toacă carnea de porc şi legumele. Ceapa se toacă mărunt şi se pune la călit în untură.

Orezul se spală în mai multe ape şi se scurge foarte bine.

Toate ingredientele se amestecă într-un bol încăpător. Pentru a caltaboşul de casă să fie gustos se adaugă ingredientul secret, maghiranul uscat. Acesta va da caltaboşului de casă un gust senzaţional.

Se umple maţul cu compoziţia şi se leagă la capete. La final, acesta se pune la fiert în zeama cu ingredientele menţionate mai sus.

Caltaboşul de casă se pune la fiert, la foc mic, pentru 60-70 de minute.

×
Subiecte în articol: caltabos reteta
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close