x close

ECHINOCŢIU DE TOAMNĂ 2018. Tradiții și obiceiuri de echinocțiu de toamnă

22 Sep 2018   •   10:00
ECHINOCŢIU DE TOAMNĂ 2018. Tradiții și obiceiuri de echinocțiu de toamnă Foto: Pixabay.com

ECHINOCŢIU DE TOAMNĂ 2018. Echinocţiu de toamnă 2018 reprezintă debutul toamnei din punct de vedere astronomic. Din acest moment, ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, marcat pe 22 decembrie.

ECHINOCŢIU DE TOAMNĂ 2018. Ca în fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie atenția ne este îndreptată spre momentul în care pașim în toamna astronomică.

ECHINOCŢIU DE TOAMNĂ 2018. În 2018, echinocțiul de toamnă are loc pe 23 septembrie, la ora 04:54.

ECHINOCŢIU DE TOAMNĂ 2018. În tradiţiile tuturor popoarelor, echinocţiul de toamnă este legat de încheierea muncilor agricole, de sărbătorirea recoltelor.

ECHINOCŢIU DE TOAMNĂ 2018. Echinocţiul de toamnă este un punct de cotitură pentru natură, când se iau ultimele recolte şi se sădesc seminţe pentru toamnă. Păsările se retrag în ţările călduroase, iar celelalte animale îşi fac provizii şi se pregătesc pentru frig. Tradiţia spune că florile se plâng una către alta pentru a se usca. De începutul anotimpului mai rece sunt legate câteva superstiţii. Acum se face primul must, din struguri călcaţi în coşarcă. Se bat nucii, se adună merele şi gutuile. Tradiţia spune că ultimele fructe din pomi se lasă pentru Mama Natură. Tradiţia spune că e o perioadă de introspecţie, în care ne facem planuri şi ne regenerăm, precum natura. În mitologia greacă, toamna începea când se întorcea zeiţa Persefona împreună cu soţul ei, Hades, în lumea subpământeană. Noul sezon te face să pui în balanţă eșecurile şi reuşitele din lunile din urmă.

ECHINOCŢIU DE TOAMNĂ 2018. Se spune că în calendarul popular se păstrează în perioada echinoțiului de toamnă amintirea celebrării unui străvechi început de an. „Părinții Bisericii creștine au suprapus aici, peste moartea și renașterea Zeiței Muma de origine neolitică, sărbătorile Adormirii (morții) și Nașterii Fecioarei Maria”, explică profesorul Ion Ghinoiu.

ECHINOCŢIU DE TOAMNĂ 2018. Obiceiuri importante sunt concentrate în jurul zilei Crucii. La biserică se duc buchete de flori cu care se împodobesc crucea. Se spune că florile și frunzele sunt bune de leac, vindecă durerile de cap și de dinți, iar cu crenguțele de busuioc aprinse se afumă bolnavii de friguri.

ECHINOCŢIU DE TOAMNĂ 2018. De asemenea, la biserică se duc și prune, care după ce sunt sfințite se pot păstra timp îndelungat și vindecă „de bube”.

ECHINOCŢIU DE TOAMNĂ 2018.  Tradiția spune că florile se plâng una alteia în perioada aceasta pentru a se usca.

Citeşte mai multe despre:

Tradiţii şi obiceiuri
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati