x close

Cum iti controleaza culorile viata

26 Oct 2012   •   19:53
Cum iti controleaza culorile viata
 

Pentru o clipa imagineaza-ti ca exista undeva un buton imens care, odata apasat, va pune in miscare un dispozitiv ce va distruge planeta. Vizualizeaza butonul. Ce culoare are?

Pentru cei mai multi dintre oameni culoarea butonului este rosie din acelasi motiv pentru care sabia lui  Darth Vader este rosie. Desi inca stiinta nu poate inca explica, mintea si corpul uman reactioneaza la 2 culori, rosu si albastru.

In diferite situatii rosul sau albastrul pot…

…Sa-ti ofere un avantaj nedrept Se pare ca rosul iti ofera un plus in ochii arbitrilor. In timpul Olimpiadei din 2004 arbitrii au acordat mai multe puncte sportivilor in rosu, mai ales in sporturi precum boxul sau lupte greco-romane. Un studiu separat la care au participat arbitri de taekwondo care priveau dispute intre competitori imbracati in rosu si albastru, apoi au vazut aceleasi meciuri insa culorile au fost schimbate prin procese digitale. S-a descoperit ca atunci cand erau in rosu atletii aveau cu 13% sanse de a primi puncte in plus.

In cazul in care credeti ca oamenii au fost cei care au asociat culoarea rosie de putere pentru ca asa au fost educati, atunci oare de ce maimutele reactioneaza la rosu? Intr-un experiment, cercetatorii s-au imbracat in rosu, albastru sau verde inainte de a le da unor maimute sa manance. Si, in vreme ce maimutele i-au tratat cu indiferenta pe cercetatorii imbracati in albastru sau verde, la aparitia celor imbracati in rosu au reactionat ca si cum ar fi in primejdie. Deci, pana si pentru animale rosu inseamna pericol. Iar pericol inseamna putere.

Citeşte continuarea pe Sfatulparintilor.ro

 

Parteneri
Parteneri
sati