Antena 3 Life Cea mai puternică furtună solară din ultimii 5 ani loveşte azi Pământul. Astrofizician: Am văzut pe Soare o erupţie în raze X

Cea mai puternică furtună solară din ultimii 5 ani loveşte azi Pământul. Astrofizician: Am văzut pe Soare o erupţie în raze X

de Georgiana Adam    |    13 Mai 2021   •   13:50
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 5 ani loveşte azi Pământul. Astrofizician: Am văzut pe Soare o erupţie în raze X
Sursa foto: Hepta

Cea mai puternică furtună solară din ultimii cinci ani loveşte astăzi Pământul. Experţii spun că fenomenul va dezlănţui un val de particule cu sarcină electrică spre planeta noastră, cu o viteză de peste 6 milioane de kilometri pe oră. 

Acest lucru ar putea afecta reţelele electrice şi funcţionarea sateliţilor. 

Furtuna solară ar putea afecta reţelele electrice şi sateliţii

Furtunile solare sunt declanşate de diferenţele de temperatură dintre petele solare şi restul regiunilor de pe astru. 

Petele solare ajung la temperaturi de circa 3500 de grade Celsius, cu 2000 de grade mai puţin decât restul Soarelui. 

În 1972, o furtună asemănătoare a întrerupt comunicaţiile telefonice din statul american Illinois. 

Adrian Sonka explică ce înseamnă, de fapt, furtuna solară

"În urmă cu 4 zile, am observat pe Soare o zonă care a emis mai multă lumină decât o face restul Soarelui, şi anume o erupţie în raze X. Noi ştim că se întâmplă acest lucru când gazul se încălzeşte mai tare decât de obicei şi pleacă de pe Soare.

Pe Soare, într-o anumită regiune, s-a acumulat o cantitate mare de energie care atunci când a fost eliberată de câmpul magnetic a plecat în spaţiul cosmic şi întâmplarea a fost ca în această zonă să fie îndreptată înspre pământ.

Lumina Soarelui, razele X care derajează un pic atmosfera, au ajuns după 8 minute la Pământ, dar materia care a plecat de pe Soare a mers mai încet decât lumina şi a ajuns de abia astăzi. 

La asta ne referim când spunem că este o furtună solară, e ceva ce se întâmplă acum la Pământ. Pe soare s-a întâmplat acum patru zile şi acum ajunge materialul acela pe Pământ.

În principiu, oamenii nu vor simţi nimic, dar ştim că se întâmplă lucruri pe Soare, pentru că observăm mereu", a explicat astronomul Adrian Sonka, joi, la Antena 3.
 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close