Antena 3 CNN Life Infarctul îi doboară pe români de la vârste tot mai tinere. Care este primul simptom

Infarctul îi doboară pe români de la vârste tot mai tinere. Care este primul simptom

Potrivit unui sondaj recent Eurostat, România este într-un top al deceselor cauzate de cord, cu 4.400 de decese, după Lituania și Ungaria. Medicii spun că se observă o scădere a vârstei la care românii fac boli de inimă. Cel mai tânăr pacient al doctorului Lucian Dorobanțu, chirurg cardiovascular, are doar 32 de ani

Infarctul îi doboară pe români de la vârste tot mai tinere. Care este primul simptom
Sursa foto: Pixabay.com
de Dan Gabor    |    29 Sep 2020   •   17:30

Dr. Lucian Dorobanţu, Vicepreşedintele Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară: "Există obiceiuri cum ar fi fumatul, consumul de alcool, obezitatea, sedentarismul, care sunt încetăţenite încă de la vârste fragede, şi atunci sigur că apar şi bolile cardiovasculare mult mai devreme.Unul dintre cei mai tineri pacienţi pe care i-am operat a fost un pacient de 32 de ani care avusese deja 3 infarcte acute de miocard fără o cauză organică, fără tulburări de coagulare, fără alte cauze în afară de obiceiurile respective, fumat excesiv. Să nu fumăm, să facem sport, să ne controlăm greutatea, tensiunea arterială, atunci când avem hipertensiune, şi chiar în absenţa hipertensiunii, să mergem regulat la medicul cardiolog."

Expertul îţi spune şi că, atunci când simţi durere foarte puternică în piept care depăşeşte 20 de minute, trebuie să suni la 112!

Dr. Lucian Dorobanţu: Foarte mulţi pacienţi ştiu aceste dureri şi dacă depăşeşte jumătate de oră trebuie să anunţe salvarea, dacă e prima durere cu atât mai mult, pentru că, dacă se produce de la prima durere un infarct, este periculos, acest lucru putându-se solda cu complicaţiii mecanice ale infarctului de miocard. Ruptura valvelor, se pot întâmpla foarte multe complicaţii fatale.

×
Subiecte în articol: infarct
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close