Antena 3 CNN Life Impactul coronavirusului asupra inimii: Medic: ”Acționează în mod direct, duce la infarct”

Impactul coronavirusului asupra inimii: Medic: ”Acționează în mod direct, duce la infarct”

Astăzi aflăm împreună cum afectează infecția cu SARS CoV-2 inima. Cardiologul Alice Munteanu ne ajută să înțelegem la ”Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea” cât de mult influențează cordul aceasta infecție. De asemenea, vedem și dacă putem dezvolta o boală cardiovasculară după ce ne-am infectat cu noul COVID. Nu uitați! Este foarte important să mergeți la medic pentru orice problema cardiacă, în ciuda faptului că suntem în pandemie.

Impactul coronavirusului asupra inimii: Medic: ”Acționează în mod direct, duce la infarct”
de Laura Dinu    |    19 Oct 2020   •   10:30

”Asupra inimii el (virusul, n. red.) acționează în mod direct, și în mod indirect.

În mod direct pentru că poate afecta mușchiul inimii, după cum s-a mai discutat poate produce miocardită, o inflamație la nivelul mușchiului inimii, care, în timp, poate determina insuficiență cardiacă. Este și motivul pentru care toți pacienții cu infecție SARS-CoV-2 sunt evaluați cardiologic.

Apoi vorbim despre sindroame coronariene în termenii noștri, adică infarct de miocard. Pentru că toți cunoaștem că unul din mecanismele prin care funcționează este cel hematologic. Deci el produce infarct miocardic sau tromboembolism pulmonar sau tromboze venoase. 

De aceea, toți pacienții care au infecție SARS CoV-2 forme medii, nu mai spun severe, obligatoriu sunt anti-coagulați. Deci primesc tratament anti-coagulant. 

De asemenea, persoanele vulnerabile la infecția cu SARS CoV-2 sunt persoane care anterior sunt afectate de alte boli cardio-vasculare, au comorbidități. Vorbim de pacienți care au hipertensiune arterială, pacienți care au diabet zaharat sau cardiopatie ischemică, pacienți care au avut un infarct sau sunt revascularizați, adică au beneficiat de un stent sau au fost operați pe cord”, a declarat Alice Munteanu, la Antena 3.

 

×
Subiecte în articol: inima coronavirus Sfat de sănătate
Parteneri
x close