Antena 3 CNN Life „Lego și tardigradele" ar rămâne în urma noastră după sfârșitul lumii. Ce este, cum arată și de ce ar supraviețui „micul urs de apă”

„Lego și tardigradele" ar rămâne în urma noastră după sfârșitul lumii. Ce este, cum arată și de ce ar supraviețui „micul urs de apă”

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 08:00 27 Mar 2025 Modificat la 10:16 27 Mar 2025
tardigradele micul urs de apa cel mai rezistent organism
Când zoologul german Johann August Ephraim Goeze a descoperit tardigradele le-a numit „micul urs de apă”. Sursa foto: Getty Images

Dacă Homo sapiens se va autodistruge și va lua cu el o mare parte din lume, ce va rămâne? Lego și tardigradele, a prezis, pentru The Guardian, Sandy Edwards, unul dintre numeroșii cititori care au nominalizat puternicul și micul tardigrad pentru lista supraviețuitorilor de pe Pământ în caz că oamenii vor dispărea.

Edwards, din St Andrews, Scoția, spune: „Supraviețuitori! Când va veni sfârșitul lumii, ei și Lego sunt tot ce va rămâne!”

Mirko Tosoni, stabilit în Amsterdam, este un alt fan. „Ei sunt singurii care au supraviețuit vreodată celor cinci extincții în masă de pe Pământ - vorbește despre reziliență! De asemenea, trăiesc în cele mai nelocuibile locuri, de pe Lună până în cea mai adâncă mare, și totuși sunt și în jurul nostru în fiecare zi, în mușchiul din grădina ta, de exemplu. Nu avem cu toții nevoie de mai multă reziliență în această lume dezastruoasă în care trăim?”

Cu toții ne simțim vulnerabili în acest moment. În vremuri geopolitice sumbre, când ne simțim mici și neputincioși, suntem atrași de specii la fel de mici, a căror reziliență transmite un mesaj de speranță.

Și niciuna nu este mai rezistentă decât tardigradele, un filo de micro-animale cu opt segmente care măsoară mai puțin de un milimetru lungime.

Ce sunt tardigradele

Candidatul The Guardian, Milnesium tardigradum, lung de 0,5 mm, a supraviețuit în spațiu atunci când a fost plasat acolo ca parte a unui experiment al Agenției Spațiale Europene. Tardigradele pot îndura radioactivitatea, majoritatea cancerelor, frigul extrem, căldura toridă, gravitația zero, să fie împușcate de o armă și să fie prinse într-un congelator timp de - așteptați - 30 de ani.

Cel mai remarcabil dintre toate, acest nevertebrat uimitor de rezistent este și incredibil de drăguț. Când zoologul german Johann August Ephraim Goeze a descoperit aceste animale în 1773, le-a numit „micul urs de apă”. De asemenea, sunt cunoscuți cu afecțiune ca purceluși de mușchi, deoarece formele lor drăguțe și plinuțe pot fi adesea admirate dacă mușchiul sau lichenul este pus sub microscop.

Numele lor provine de la savantul italian din secolul al XVIII-lea Lazzaro Spallanzani, care le-a numit „tardigrada” („pasi lenți”) după stilul lor de mers greoi pe cele patru perechi de picioare.

La fel ca noi, M tardigradum este omnivor. Spre deosebire de noi, se hrănește cu alge, prădând în același timp rotifere, nematode și alte tardigrade mai mici.

Tardigradele au supraviețuit tuturor celor cinci mari evenimente de extincție de pe Pământ

Secretul rezistenței sale este capacitatea de a-și suspenda metabolismul și de a opri procesul de îmbătrânire. Tardigradele au evoluat în apă și au nevoie de o peliculă de apă în jurul corpului pentru a putea supraviețui. Dacă sunt expuse înghețului sau uscării, ele intră într-o stare de deshidratare numită tun. În această stare, ele pot supraviețui mulți ani, reînviind instantaneu atunci când găsesc apă.

Cu astfel de superputeri, tardigradele au supraviețuit tuturor celor cinci mari evenimente de extincție. Trăiesc pe Pământ de 600 milioane de ani și sunt deja o alegere extrem de populară printre noi, întârziații la petrecerea existenței.

Milnesium tardigradum se găsește în tot felul de habitate, în întreaga lume, și a adunat nominalizări elocvente de la cititori din Franța, SUA, Canada și Marea Britanie.

Indiferent de ce ar arunca omenirea asupra lor, tardigradele vor da din umeri și își vor continua munca mult timp după ce noi vom fi doar un strat subțire de plastic în sol.

×
x close