Antena 3 CNN Life Leguma care are mai multă vitamina C decât lămâile. Mihaela Bilic: E campion! Pentru că suntem în pandemie, mâncaţi din belşug

Leguma care are mai multă vitamina C decât lămâile. Mihaela Bilic: E campion! Pentru că suntem în pandemie, mâncaţi din belşug

Când spunem vitamina C, ne gândim, adesea, la citrice, în special la lămâi. Adevărul este, însă, că nu lămâile sunt cele mai bogate în vitamina C, ci o plantă la care nici nu ne gândeam. Important este să mâncăm în cantităţi considerabile, pentru a avea efect şi a ne întări imunitatea.

Leguma care are mai multă vitamina C decât lămâile. Mihaela Bilic: E campion! Pentru că suntem în pandemie, mâncaţi din belşug
Sursa foto: Facebook/Mihaela Bilic
de Milena Niță    |    11 Sep 2020   •   11:45

Este vorba despre pătrunjel, spune medicul nutriţionist Mihaela Bilic, care asigură că pătrunjelul conţine mai multă vitamina C decât lămâia. Ce trebuie să facem: să mâncăm cu snopul, nu ca decor în ciorbă.

Dr. Bilic: Pătrunjelul are mai multă vitamina C decât sucul de lămâie

"Pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât sucul de lămâie! Pentru că ne aflăm în plină pandemie virală (...) vitamina C este cea mai celebră dintre vitamine pentru că are proprietăți antioxidante - ajută organismul să neutralizeze radicalii liberi și procesele oxidative, întărind astfel sistemul imun. 

Când vine vorba de surse naturale de vitamina C, primul nostru gând este la lămâii și citrice în general. Adevărul este că legumele sunt mult mai bogate în vitamina C comparativ cu fructele, iar campionul este nimeni altul decât banalul pătrunjel. Cu un conținut de aproape 200 mg vitamina C/100 g, pătrunjelul depășește toate celelalte fructe și legume: ardei gras roșu 160 mg, suc de lămâie 128 mg, ardei gras verde 120 mg, kiwi 92 mg, căpșuni 67 mg, suc de portocale 54 mg.

Mâncaţi pătrunjel cu snopul, nu ca decor în ciorbă!

Singura condiție este să consumăm pătrunjel din belșug, cu snopul, sub formă de salată (după exemplul salatei libaneze numite tabouleh), nu doar câteva frunze, ca decor în ciorbă sau tocăniță.

În plus, pătrunjelul este bogat în fibre, betacaroten (precursor de vitamina A), acid folic, fier și calciu - adică elemente esențiale pentru sănătate. Nu e de mirare că în Franța salata de pătrunjel (tabouleh) este prezentă constant în meniul spitalelor, un preparat simplu și eficient pentru bolnavii aflați în convalescentă.

Mihaela Bilic: Pătrunjelul, bun şi pentru digestie şi mirosul gurii

Așa că de mâine uitați de lipsa lămâilor de la raft și umpleți coșul cu pătrunjel! E antianemic, antioxidant, îmbunătățește digestia, ameliorează circulația (are vitamina K anticoagulantă) și, nu în ultimul rând, asigură o respirație proaspătă - neutralizează mirosurile neplăcute din gură, inclusiv pe cel de usturoi!", a scris dr. Mihaela Bilic, pe pagina sa de Instagram. 
 

×
Subiecte în articol: mihaela bilic patrunjel

Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea | Luni-Joi, 21:00

Adrian Năstase: "E nevoie de o dezbatere în Parlament în legătură cu orientarea politicii externe"

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close